Soros Foundation Moldova (FSM)

Justiție și Drepturile Omului

Justitia penala

Promovarea aplicarii alternativelor la detentie; limitarea utilizarii excesive a detentiei preventive; sensibilizarea opiniei publice cu privire la practicile de aplicare a torturii si a abuzului politienesc si reprezentarea victimelor in cazurile de impact. Programul a lansat un proiect nou pentru monitorizarea eliberarii mandatelor de arest preventiv de catre judecatorii de instructie si asistenta juridica in cazuri de arest abuziv si nemotivat.

  • Modalitatea de lucru in cadrul acestui program este acordarea de grant-uri cu monitorizare indeaproape a procesului de implementare. Principalii parteneri sunt ONG-le: Institutul de Reforme Penale(IRP) si "Ex-Lege". Atat IRP cat si "Ex-Lege" au dat dovada de experienta substantiala, necesara pentru executarea proiectelor respective intr-o maniera independenta si eficienta.
  • Proiectul de monitorizare a aplicarii arestului preventiv va fi primul de acest gen care va examina legalitatea aplicarii mandatelor de arest, va analiza lucrul judecatorilor de instructie si va propune modificari legislative pentru a reduce utilizarea detentiei preventive. Proiectul intentioneaza sa creeze un mecanism de monitorizare permanenta a respectarii drepturilor omului la etapa presententiala, rezultatele fiind utilizate in continuare pentru crearea de politicii adecvate in acest domeniu. Experienta poate fi largita pentru a acoperi intreaga procedura penala.