Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea departamentului este de a spori transparenţa, responsabilitatea, eficienţa şi eficacitatea guvernului în conformitate cu agenda Europeană.
 

Justiție și Drepturile Omului

Misiunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.
 

Sănătate publică

 

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

George Soros

George Soros s-a născut în 1930 în Budapesta, Ungaria. A emigrat în 1947 în Marea Britanie, unde a absolvit London School of Economics. În 1956 a emigrat în SUA, unde a început să acumuleze o mare avere printr-un fond internațional de investiții, înființat și condus de el. Fiind student la London School of Economics, a făcut cunoștință cu lucrările lui Karl Popper, care i-au influențat gândirea, iar mai târziu activitățile sale filantropice. Citește aici opinia lui George Soros despre societatea deschisă.

George Soros este fondatorul și președintele Open Society – o rețea de fundații, parteneri și proiecte din peste o sută de țări. Angajamentul său față de ideea unei societăți deschise – unde drepturile sunt respectate, guvernul este responsabil și nimeni nu deține monopolul asupra adevărului – diferențiază Fundațiile pentru o Societate Deschisă de orice alte eforturi filantropice private.

El și-a început activitatea filantropică în 1979, oferind burse persoanelor de culoare din Africa de Sud, aflate sub apartheid. În anii 1980, a ajutat la subminarea comunismului din Blocul Estic, furnizând copiatoare pentru a reproduce textele interzise și susținând schimburile culturale cu Occidentul.

După căderea Zidului Berlinului, el a creat Universitatea Central Europeană pentru a promova gândirea critică. Și-a extins activitățile filantropice în Statele Unite, Africa și Asia, iar Fundațiile pentru o Societate Deschisă au susținut parajurişti și avocați care să reprezinte mii de persoane deținute illegal, uneori ani întregi, fără a fi reprezentați legal.

George Soros a sprijinit cel mai conjugat efort din istorie de integrare în societate a persoanelor de origine rromă din Europa. Fundațiile au oferit burse pre-universitare și universitare pentru mii de studenți, inclusiv tineri de origine rromă, refugiați din zonele de conflicte armate, și tineri din grupuri social-vulnerabile.

G. Soros a ajutat la crearea unui sistem internațional, care să ofere transparență și responsabilitate industriilor de extracție a resurselor naturale, ale căror practici de a oferi recompense tiranilor locali au alimentat cele mai grave tulburări politice și violențe atroce. El a susținut organizații independente, precum Global Witness, International Crisis Group, European Council on Foreign Relations și Institute for New Economic Thinking.

„Succesul meu pe piețele financiare mi-a oferit un grad mai mare de independență decât majorității persoanelor”, a scris George Soros la un moment dat. „Acest lucru îmi permite să iau poziție față de diverse chestiuni controversate: de fapt, sunt obligat să o fac, deoarece alții nu pot”.

Pentru mai multe informații despre activitățile lui George Soros realizate în afara Fundațiilor pentru o Societate Deschisă, vizitați www.georgesoros.com.