fbpx

Ce
Facem

Fundația Soros Moldova promovează valorile societății deschise, sprijină democrația, susținând ideile inovative și încurajând vizionarii care produc schimbări pozitive, pentru ca Moldova să devină un loc mai bun pentru trai.

3

Domenii
Principale

soros-domain-icon

Democrație și Stat de Drept

soros-domain-icon

Reziliență Socială și Economică

soros-domain-icon

Suport pentru Integrare Europeană

soros-domain-icon

Reforma Justiției

Reforma Justiției este crucială pentru viitorul democrației și statului de drept în Republica Moldova. Din această cauză, Fundația Soros Moldova susține cea mai curajoasă reformă a Justiției și fortificarea instituțiilor-cheie pentru restabilirea încrederii în statul de drept. Noi am sprijinit un șir de inițiative ale organizațiilor neguvernamentale specializate pe domeniul justiției pentru monitorizarea și susținerea procesul de implementare a politicilor de reformă în Justiție, dar și pentru fortificarea garanțiilor de drepturile omului în procesul penal.

Susținem Reforma Poliției și a sistemului Afacerilor Interne

Fundația Soros Moldova a continuat inițiativele de reformare a Poliției și sprijin al Ministerului Afacerilor Interne. Către începutul anului 2022, Fundația este considerată principalul promotor al reformei MAI dintre organizațiile sectorului neguvernamental. Noi urmărim dezvoltarea serviciilor polițienești calitative și conforme standardelor internaționale de drepturile omului, dar și obligațiunilor asumate în procesul de implementare a acordului de asociere RM-UE și în rezultatul obținerii statutului de țară candidată.
Fundația Soros Moldova a întreprins un set de acțiuni de advocacy pentru completarea golurilor informaționale și coordonarea eforturilor donatorilor în sprijinul reformei sistemului afacerilor interne.

Anticorupție

Fundația a susținut cursul „Anticorupție și Bună Guvernare”, care a urmărit profesionalizarea funcționarilor publici; profesioniștilor din sectorul financiar; membrilor consiliilor de administrație ai întreprinderilor de stat, jurnaliștilor și angajaților în sectorul asociativ. În același timp, Fundația oferit asistență tehnică și suport Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, din componența CNA, pentru evaluarea necesităților, creșterea capacităților instituționale, definirea proceselor de lucru, îmbunătățirea comunicării publice, dezvoltarea cadrului legislativ.

soros-domain-icon

Dezvoltăm Servicii sociale mai Bune

În cadrul unui parteneriat multianual cu Delegația Uniunii Europene, Keystone Moldova și Institutum Virtutes Civilis, noi susținem crearea și dezvoltarea a 40 de servicii sociale din 20 de raioane și municipii ale țării: spălătorii sociale, centre de zi pentru copii, echipe mobile pentru îngrijirea și asistența persoanelor cu dizabilități, servicii de cantină socială, servicii de locuință protejată și casă comunitară.
În cadrul acestei inițiative acordăm atenție deosebită dezvoltării unor relații de parteneriat puternice dintre organizațiile societății civile care dezvoltă serviciile sociale și autoritățile publice, care le vor prelua și vor asigura finanțarea lor după finalizarea proiectului.

Susținem autoritățile pentru o economie mai justă

Fundația Soros Moldova a susținut promovarea noilor politici pentru tranziția la munca legală. Echipa Expert-Grup a dezvoltat o serie de instrumente pentru a stimula tranziția de la activitatea economică informală la cea formală, care au servit drept bază pentru elaborarea unor politici publice mai detaliate de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Noi am susținut Expert-Grup în îmbunătățirea administrării proprietății publice printr-o serie de inițiative în parteneriat cu Agenția Proprietății Publice.
Noi am susținut Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) și Expert-Grup la realizarea a trei ediții ale Monitorului Asistenței Externe, care au fost prezentate în cadrul unor cluburi de presă și ședințe ale donatorilor. Monitorul Asistenței Externe este o analiză a impactului socio-economic a proiectelor de asistență actuale, eficiența gestionării datoriei de stat externe și a asistenței financiare internaționale.

 

soros-domain-icon

Suport pentru Integrare Europeană

Fundația Soros Moldova susține procesul de integrare europeană a Republicii Moldova de aproape 15 ani. În 2022, noi am susținut activitatea a 15 experți care au participat la completarea chestionarului de aderare la Uniunea Europeană, ceea ce a dus la obținerea statutului de candidat al țării noastre.

Fundația facilitează o largă discuție în mediul experților și în presă privind procesului de integrare, în contextul summitului Comunității Politice Europene, pe care-l va găzdui Moldova, dar și negocierilor de aderare.