Soros Foundation Moldova (FSM)

Good Governance

The mission of the department is to enhance transparency, accountability, efficiency and effectiveness of government in accordance with the European agenda.

Justice and Human Rights

The Justice and Human Rights Department’s vision of rule of law is built on the solid grounds of a fair, accessible and predictable justice delivery system, which effectively safeguards fundamental human rights.

The Department develops and implements activities in several areas, crucial for the fulfilment of its vision: Human Rights, Access to Justice, and Criminal Justice.

Public Health

Our mission is to support and contribute to the development and promotion of health policies and practices based on evidence, which promotes human rights, social inclusion, and justice.

Media Program

Media Department's mission: to contribute to the development of an open, participatory, pluralistic and value-based society in Republic of Moldova by organizing, supporting and financing activities aimed at encouraging the development of an independent media sector and improving access to information.

Other initiatives

Education Support Project

Circuitul ilegal de droguri fără scop de înstrăinare - între practica contravențională și cea judiciară

Republica Moldova nu are o strategie națională în domeniul prevenirii și combaterii consumului și traficului ilicit de droguri, arată Studiul Practica contravențională și judiciară de examinare a contravențiilor și infracțiunilor privind circuitul ilegal de droguri fără scop de înstrăinare”, prezentat astăzi, 30 mai 2019, de către Asociația Promo-LEX.

Autorul Studiului, Dumitru Sliusarenco, susține că cercetarea readuce în atenție mai multe probleme importante, legate de consumul de droguri și eforturile autorităților de prevenire și combatere a acestuia. „În urma analizei datelor am constatat că se menține problema atragerii masive la răspundere penală a consumatorilor de droguri, pentru cantități foarte mici, pentru care în majoritatea statelor din Uniunea Europeană nu se aplică sancțiuni penale” a declarat Dumitru Sliusarenco.

Studiul se referă nemijlocit la cercetarea practicii contravenționale privind faptele de procurare ori păstrare ilegală de droguri, precursori, etnobotanice și a analogilor acestora în cantități mici sau consumul de droguri fără prescripția medicului (art.85 Cod Contravențional) și a faptelor de cultivare ilegală a plantelor ce conțin droguri, precursori și analogi ai acestora și fabricarea etnobotanicelor (art. 87 Cod Contravențional).

Liliana Gherman, Directoarea Departamentului Sănătate Publică, din cadrul Fundației Soros–Moldova a încurajat autoritățile să țină cont de recomandările care sunt reiterate în Studiu:  „ ... unul dintre principale motive a situației neschimbate este lipsa acțiunilor, vă îndemn nu doar să citim aceste recomandări, dar și să încercăm să le implementăm, în acest mod vom reuși să înlăturăm problemele identificate.”

Alexandru Postica, Director de Program, Asociația Promo-LEX, a menționat în debutul evenimentului că  „ ... datele cercetării arată îmbunătățiri ale unor aspecte problematice în domeniu, comparativ cu anul 2015. Totuși, majoritatea problemelor s-au menținut sau chiar s-au agravat.”

La fel, studiul include și cercetarea practicii judiciare privind infracțiunile care sunt legate de circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora fără scop de înstrăinare (art.217 Cod Penal). Informațiile au fost colectate din toate instanțele judiciare de nivelul I și inspectoratele teritoriale de poliție din RM, care, pe parcursul anului 2017, au examinat astfel de cauze.

Avocatul din cadrul Asociației  Promo-LEX, Vadim Vieru, a menționat că una dintre cauzele problemelor identificate este faptul că Republica Moldova nu are o strategie națională în domeniul prevenirii și combaterii consumului și traficului ilicit de droguri. „Strategia națională antidrog pentru anii 2011-2018 a expirat, iar un document nou de politici publice nu a fost aprobat.”

Această problemă generează o serie de efecte negative. Autorul Studiului este de părerea că organele de drept ar trebui să-și concentreze atenția în primul rând asupra traficanților și mai apoi pe consumatorii de droguri. „Statul alocă resurse considerabile de ordin financiar, logistic și de timp pentru sancționarea consumatorilor, care ar putea fi evitate dacă legislația ar fi ajustată corespunzător. Nu în ultimul rând, practicile identificate predispun spre creșterea gradului de vulnerabilitate a consumatorilor de droguri și duc la îngreunarea procesului de reeducare socială și reabilitare a acestora” a subliniat Dumitru Sliusarenco, în cadrul conferenței de prezentare a studiului.

Studiul a fost elaborat în cadrul proiectului „Promovarea respectării drepturilor grupurilor cu risc sporit de infectare în Moldova”, implementat de Asociația Promo-LEX cu suportul financiar al Departamentului Sănătate Publică al Fundației Soros–Moldova.