Soros Foundation Moldova (FSM)

Good Governance

The mission of the department is to enhance transparency, accountability, efficiency and effectiveness of government in accordance with the European agenda.

Justice and Human Rights

The Justice and Human Rights Department’s vision of rule of law is built on the solid grounds of a fair, accessible and predictable justice delivery system, which effectively safeguards fundamental human rights.

The Department develops and implements activities in several areas, crucial for the fulfilment of its vision: Human Rights, Access to Justice, and Criminal Justice.

Public Health

Our mission is to support and contribute to the development and promotion of health policies and practices based on evidence, which promotes human rights, social inclusion, and justice.

Media Program

Media Department's mission: to contribute to the development of an open, participatory, pluralistic and value-based society in Republic of Moldova by organizing, supporting and financing activities aimed at encouraging the development of an independent media sector and improving access to information.

Other initiatives

Education Support Project

Cei mai buni medici desemnați de pacienți în cadrul campaniei ”Mulțumesc, Doctore”, ediția a II-a

 

„Te simți un specialist împlinit, atunci când ești apreciat de pacienți”, ne-a mărturisit cu un zâmbet timid dl Iurie Buliga, medic traumatolog, cu o experiență de 25 de ani, care, într-o dimineață obișnuită de lucru, a fost surprins să afle că este cel mai apreciat medic din categoria celor nominalizați în instituțiile republicane, obținând cele mai multe voturi de la pacienți.

Premiul i-a fost înmânat de către echipa portalului E-sănătate.md, care deja al doilea an consecutiv a desfășurat campania ”Mulțumesc, Doctore”, inițiativă ce face parte din cadrul proiectului „Monitorul Sănătății pentru o bună guvernare în Republica Moldova” implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova/Departamentul Sănătate Publică.

În perioada 17.05 - 14.06.2019 pacienții din întreaga țară au avut ocazia să le mulțumească medicilor care i-au tratat, acordându-le voturi virtuale pe pagina de Facebook a campaniei, primii trei fiind decernați cu premii și diplome. 

”Întrucât ne-am pornit la drum de dimineață, i-am găsit pe toți câștigătorii concursului prin ședințele matinale sau deja muncind, susține Natalia Savciuc, comunicatoarea platformei E-sănătate. Unii nici nu bănuiau că au făcut parte din acest concurs, crezând că rareori cineva își amintește de ei.”

Pe data de 21 iunie 2019, la ora 8:00 dimineața, chiar în timpul ședinței de planificare, dl. Iurie Buliga de la Spitalul Clinic de Ortopedie și Traumatologie a mărturisit că este pentru prima dată în cei 25 de ani de activitate când i se decernează un premiu grație voturilor acordate de pacienți și că își dorește ca oamenii să aprecieze această meserie mai ales atunci când sunt sănătoși.

Următoarea destinație a fost raionul Criuleni. Irina Guzun, medic oftalmolog la Spitalul din acest raion, se afla într-o ședință ordinară în momentul în care cei de la E-Sănătate au intrat în sală. Vădit emoționată, doctora a spus că nu s-a așteptat la o asemenea surpriză și consideră că a primit cel mai valoros premiu obținut vreodată.

„Sunt recunoscătoare pacienților care nu uită să ne spună ”mulțumesc”. Aprecierea lor e și recunoștința pe care o datorăm apropiaților noștri - părinților, copiilor, partenerilor de viață - pentru că deseori se întâmplă să fim mai aproape de pacienți decât de ei”, a menționat Irina Guzun. De altfel, Irina este mamă a patru copii. De 10 ani profesează la Spitalul Raional Criuleni. E localitatea ei de baștină și dorința ei a fost să rămână aici.

Cel de-al treilea medic premiant, de altfel, cel mai tânăr dintre cei votați, este Ion Purice, vice-director medical al Spitalului Clinic Municipal Nr. 4. „Este o satisfacție morală enormă această campanie și acest premiu. Nu e ușor să practici această meserie, să nu pleci peste hotare, în contextul în care majoritatea colegilor mei sunt plecați sau lucrează în alte sfere. În pofida obstacolelor existente în sistemul de sănătate, în Moldova există oameni care se dedică la maxim în munca lor, iar recunoștința pacienților e acel motoraș ce ne inspiră să facem ceea ce facem și, mai ales, să o facem mai bine”, a menționat Ion Purice.

În anul curent, în cadrul campaniei ”Mulțumesc, Doctore” au fost nominalizați 365 de doctori, înregistrându-se mai bine de 1.000 de voturi. Dacă ați fost consultat într-un spital public din Moldova, accesați www.spitale.md și puneți o notă instituției.