Soros Foundation Moldova (FSM)

Good Governance

The mission of the department is to enhance transparency, accountability, efficiency and effectiveness of government in accordance with the European agenda.

Justice and Human Rights

The Justice and Human Rights Department’s vision of rule of law is built on the solid grounds of a fair, accessible and predictable justice delivery system, which effectively safeguards fundamental human rights.

The Department develops and implements activities in several areas, crucial for the fulfilment of its vision, including Human Rights, Judiciary, Access to Justice, and Criminal Justice.

 


OUR PRIORITIES

Public Health

 

Our mission is to support and contribute to the development and promotion of health policies and practices based on evidence, which promotes human rights, social inclusion, and justice.

The Department also provides support to promote good governance in the health system through independent and neutral monitoring/evaluation of public health policies and health services.

Media Program

Media Department's mission is to contribute to the development of an open, participatory, pluralistic and value-based society in the Republic of Moldova by organizing, supporting and financing activities aimed at encouraging the development of an independent media sector and improving access to information.

 

Other initiatives

Education Support Project

Parteneriatul MAI-IGP-FSM continuă pentru al treilea an consecutiv

Colaborarea dintre Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General de Poliție și Fundația Soros-Moldova a fost ratificată printr-un nou acord, semnat la 24 martie 2017. Documentul a fost semnat de Alexandru Jizdan, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Pînzari, șeful IGP, și Victor Ursu, directorul executiv al Fundației Soros-Moldova. Acordul a fost încheiat pentru o perioadă de doi ani, cu posibilitatea de a fi prelungit.

Potrivit Acordului, lista de activități comune prevede elaborarea setului de Proceduri Standard de Operare (PSO) pentru ofițerii de poliție implicați în procedurile de reținere, inclusiv reținerea în stradă, examinarea corporală și încarcerare. Ulterior, acest set de PSO va fi inclus într-un modul de instruire interactivă pentru ofițerii de urmărire penală, cu scopul integrării acestor proceduri în activitatea cotidiană a angajaților Poliției. Concomitent, Inspectoratele de poliție din nordul țării vor coopera cu reprezentații societății civile în aplicarea instrumentelor de supraveghere a modalităților și condițiilor de reținere la etapa urmăririi penale.

În cadrul evenimentului, ministrul Afacerilor Interne a menționat importanța dialogului bilateral dintre MAI şi Fundaţia Soros-Moldova, în contextul consolidării parteneriatului dintre Poliţie şi societatea civilă. „Acțiunile din procesul colaborărilor noastre vor spori gradul de încredere din partea societății, iar semnarea Acordului de cooperare în format trilateral este un pas înainte spre modernizarea poliției. Datorită suportului pe care îl primim din partea Fundației Soros-Moldova și prin implicarea de care dați dovadă, am reușit să obținem rezultate, și cu siguranță vom realiza împreună și obiectivele prevăzute în Strategia de Dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020”, a specificat ministrul Alexandru Jizdan.

La rândul său, directorul executiv al FSM, Victor Ursu, a punctat succesele obținute pe parcursul ultimilor ani în urma cooperării dintre Fundație și reprezentanții forțelor de ordine. Acesta a reiterat despre deschiderea și angajamentul Fundației de a ajuta organele de drept în stabilirea unor relații corecte cu cetățenii.

Șeful IGP, Alexandru Pînzari, a menționat despre rolul pe care îl au relațiile cu partenerii în procesul de reformă în sistem, Fundația Soros-Moldova fiind un partener de lungă durată al IGP.

Pe parcursului celor trei ani de cooperare, acordul MAI-IGP-FSM a facilitat instruirea continuă a ofițerilor de urmărire penală și ofițerilor de investigații în respectarea drepturilor omului la etapa reținerii, precum și racordarea activității lor la standardele europene. Pentru prima dată în Republica Moldova, a fost elaborată și introdusă în circulație Scrisoarea de Drepturi – documentul care informează persoana reținută într-un limbaj accesibil, despre drepturile pe care le are în perioada aflării în custodia poliției. Scrisoarea a fost tradusă în zece limbi de circulație pe teritoriul R. Moldova.