The mission of the department is to enhance transparency, accountability, efficiency and effectiveness of government in accordance with the European agenda.
OUR PRIORITIES
Our mission is to support and contribute to the development and promotion of health policies and practices based on evidence, which promotes human rights, social inclusion, and justice.
The Department also provides support to promote good governance in the health system through independent and neutral monitoring/evaluation of public health policies and health services.
Media Department's mission is to contribute to the development of an open, participatory, pluralistic and value-based society in the Republic of Moldova by organizing, supporting and financing activities aimed at encouraging the development of an independent media sector and improving access to information.
Education Support Project
25 februarie 2014
Fundația Soros-Moldova este o organizație neguvernamentală, nonprofit și apolitică, înființată în anul 1992 de către filantropul George Soros în scopul promovării valorilor societății deschise în Moldova. Fundația contribuie la democratizarea societății prin elaborarea și implementarea unor programe în diverse domenii, precum: media, reforma judiciară, buna guvernare, participare civică și sănătate publică.
Programul Egalitate și Participare Civică al Fundației Soros-Moldova și-a stabilit două priorități pentru următorii ani: stabilirea și fortificarea mecanismelor de promovare a egalității și nediscriminării prin intermediul societății civile, precum și consolidarea bunei guvernări la nivel local prin abilitarea femeilor de a participa în procesul de luare a deciziilor și de a contribui la dezvoltarea comunității.
În contextul prevenirii și combaterii discriminării, programul a consolidat pe parcursul ultimilor ani capacitățile mai multor organizații neguvernamentale care reprezintă diverse grupuri marginalizate și promovează drepturile omului și nediscriminarea. Douăsprezece organizații neguvernamentale au beneficiat de finanțare pentru a desfășura activități de sensibilizare a opiniei publice privind o mai bună înțelegere a consecințelor discriminării și importanței egalității în diferite sfere ale vieții publice și private. Lista completă a organizațiilor și inițiativelor susținute de către Fundație poate fi accesată la următoarea adresă: http://soros.md/page/2234. Concomitent, un grup de peste 30 de avocați și juriști au fost instruiți să înțeleagă aplicarea corectă a principiilor de prevenire și combatere a discriminării și să acorde asistență juridică calitativă persoanelor care devin victime ale unui tratament discriminatoriu. Adițional, a fost formată o platformă de date cu privire la manifestarea fenomenului discriminării în Moldova prin elaborarea unui studiu sociologic privind percepția populației vizavi de fenomenul discriminării și efectuarea unei cercetări privind monitorizarea modalităților de mediatizare a diferitor grupuri social-vulnerabile în cadrul a cinci posturi de televiziune. Prin intermediul organizațiilor partenere, Fundația a susținut elaborarea altor studii importante în promovarea domeniului (pentru mai multe detalii, accesați: http://soros.md/page/1321).
Scopul programului de granturi din 2014 este de a contribui la diminuarea discriminării și promovarea diversității și toleranței, prin intermediul organizațiilor neguvernamentale din Moldova, în domenii precum angajarea în câmpul muncii, educație, acces la bunuri și servicii etc. în bază de dizabilitate, stare a sănătății, vârstă, sex, orientare sexuală, origine etnică și alte criterii.
Programul de granturi planificat pentru 2014 își propune să construiască pe experiența inițiativelor finanțate anterior, dar și să susțină idei noi în domeniul promovării nediscriminării și diversității, în contextul în care Republica Moldova are deja aprobată o lege cu privire la asigurarea egalității. Pentru o mai bună informare despre inițiativele finanțate anterior, puteți consulta această pagină: http://soros.md/page/2234.
Prin intermediul prezentului program de granturi, Fundația urmărește:
Eligibile de a participa în cadrul acestui concurs de granturi sunt organizațiile neguvernamentale apolitice, nonprofit, legal constituite în Republica Moldova, care au mandat și sunt active în promovarea drepturilor omului, au experiență de lucru cu grupuri vulnerabile și capacități de a administra proiecte. Sunt încurajate parteneriatele dintre organizația aplicantă și alte organizații neguvernamentale, precum și alți actori din societate interesați de promovarea principiilor egalității și diversității.
Nu sunt eligibile pentru acest program organizațiile patronale, sindicatele, organizațiile academice, științifice, culturale, ecologice, sportive și religioase. Nu vor fi finanțate proiecte care nu se înscriu în scopul acestui program, cele cu caracter religios, proiectele în domeniul protecției mediului, competițiile sportive, proiectele incomplete sau depuse de organizații neeligibile. Fundația nu susține cereri de ajutor umanitar și proiecte de cercetări tehno-științifice, nu oferă granturi pentru suport general instituțiilor și organizațiilor.
Durata proiectului nu va depăși 12 luni.
Mărimea maximă a grantului este de 25.000,00 dolari S.U.A. Nu există o limită minimă de buget pentru acordarea finanțării.
Cererile de finanțare vor fi examinate în conformitate cu următoarele criterii de evaluare:
Dosarul organizației aplicante va include următoarele documente:
Cererile vor fi examinate și aprobate de către membrii Juriului Programului Egalitate și Participare Civică, în conformitate cu criteriile de evaluare și condițiile de eligibilitate expuse mai sus. Decizia privind acordarea finanțării va fi luată până la sfârșitul lunii aprilie 2014, rezultatele concursului urmând a fi plasate pe site-ul Fundației.
Dosarul complet, în limba română, va fi prezentat la următoarea adresă, nu mai târziu de 21 martie 2014, ora 13.00: str. Bulgară 32, Chișinău MD-2001, Fundația Soros-Moldova. Pe dosar se va indica următoarele: Programul Egalitate și Participare Civică, concurs de granturi. Versiunea electronică a solicitării de finanțare și a bugetului va fi transmisă la adresa de email: elesan@soros.md. Vă rugăm să vă asigurați de recepționarea unui mesaj de confirmare privind preluarea dosarelor. În lipsa acestuia, Fundația nu poartă răspundere pentru dosarele expediate, dar care nu au fost recepționate.
Dosarele incomplete sau depuse după data limită, nu se vor lua în considerare. Dosarele depuse nu se restituie, cu excepția fotografiilor și copiilor lucrărilor artistice, materialelor video și audio.
Detalii suplimentare pot fi solicitate de la directoarea programului Egalitate și Participare Civică, Elena Leşan, prin intermediul poștei electronice (elesan@soros.md) sau telefon: 022-270031, 274480.
Chestionar cu privire la abilităţile de administrare a grantului