Soros Foundation Moldova (FSM)

Good Governance

The mission of the department is to enhance transparency, accountability, efficiency and effectiveness of government in accordance with the European agenda.

Justice and Human Rights

The Justice and Human Rights Department’s vision of rule of law is built on the solid grounds of a fair, accessible and predictable justice delivery system, which effectively safeguards fundamental human rights.

The Department develops and implements activities in several areas, crucial for the fulfilment of its vision, including Human Rights, Judiciary, Access to Justice, and Criminal Justice.

 


OUR PRIORITIES

Public Health

 

Our mission is to support and contribute to the development and promotion of health policies and practices based on evidence, which promotes human rights, social inclusion, and justice.

The Department also provides support to promote good governance in the health system through independent and neutral monitoring/evaluation of public health policies and health services.

Media Program

Media Department's mission is to contribute to the development of an open, participatory, pluralistic and value-based society in the Republic of Moldova by organizing, supporting and financing activities aimed at encouraging the development of an independent media sector and improving access to information.

 

Other initiatives

Education Support Project

Contribuim la consolidarea societății civile din Moldova pentru a crea servicii sociale mai bune

25 de organizații ale societății civile din mun. Bălți participat la un program de instruire au învățat cum pot contribui, în parteneriat cu autoritățile publice, la dezvoltarea serviciilor sociale inovatoare pentru copiii din grupurile cu risc înalt de vulnerabilitate și pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale. Programul de instruire a fost organizat în cadrul proiectului ”Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova, Alianța ONG-lor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AOPD ).

În cadrul programului de instruire, reprezentanții organizațiilor societății civile Programul de instruire a cuprins atât activități teoretice, cât și practice, iar obiectivele formatorilor au fost de a transmite cunoștințele și experiențele pozitive cu privire la modalitățile de colaborare dintre autoritățile publice și organizațiile societății civile în scopul dezvoltării serviciilor sociale durabile. În plus, informarea organizațiilor societății civile despre modalitățile de finanțare și bugetare a serviciilor sociale pentru a asigura durabilitatea acestora din resurse publice a creat o claritate participanților despre avantajele implementării unor proiecte în comun cu autoritățile:  
„Aceste două zile au fost complexe, o introducere totală și clară în obiectivele generale ale proiectului printr-o conexiune reușită cu cadrul național de politici și modalitățile de implicare a societății civile în obținerea rezultatelor proiectului. Experiența Keystone Moldova în dezvoltarea serviciilor sociale durabile constituie o bună practică care poate fi preluată de către organizațiile societății civile locale în consolidarea parteneriatului cu autoritățile publice ” a menționat  Angela Ciocîrlan A.O. „Făclia” din raionul Ungheni.
Participanții la acest program de instruire au fost motivați și încurajați să inițieze dialogul și colaborarea cu autoritățile publice pentru a răspunde nevoilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale și  copiilor din grupurile vulnerabile:
 „A fost un program interesant, util și accesibil. Mi-a plăcut faptul că formatorii au adaptat conținutul pentru înțelesul fiecăruia, ținând cont că printre participanți pot fi persoane ce sunt la o primă experiență de a însuși termenii specifici pentru acest domeniu. Este lăudabilă dispoziția echipei Keystone Moldova de a încuraja reprezentanții asociațiilor nou - create de a participa în proiecte, de a negocia cu autoritățile publice, de a astabili relații bune cu ei. Salut și asigurarea de sprijin și asistență tehnică pe parcursul scrierii proiectelor pentru a obține resurse de la Uniunea Europeană. ” – Pavel Goiman A.O. „Dreptul de a fi” mun.Bălți.
 
Programul de instruire va continua în mun. Chișinău și mun. Cahul pentru alte organizații ale societății civile din raioanele de centru și sud ale Moldovei.