Soros Foundation Moldova (FSM)

Good Governance

The mission of the department is to enhance transparency, accountability, efficiency and effectiveness of government in accordance with the European agenda.

Justice and Human Rights

The Justice and Human Rights Department’s vision of rule of law is built on the solid grounds of a fair, accessible and predictable justice delivery system, which effectively safeguards fundamental human rights.

The Department develops and implements activities in several areas, crucial for the fulfilment of its vision, including Human Rights, Judiciary, Access to Justice, and Criminal Justice.

 


OUR PRIORITIES

Public Health

 

Our mission is to support and contribute to the development and promotion of health policies and practices based on evidence, which promotes human rights, social inclusion, and justice.

The Department also provides support to promote good governance in the health system through independent and neutral monitoring/evaluation of public health policies and health services.

Media Program

Media Department's mission is to contribute to the development of an open, participatory, pluralistic and value-based society in the Republic of Moldova by organizing, supporting and financing activities aimed at encouraging the development of an independent media sector and improving access to information.

 

Other initiatives

Education Support Project

Fundația Soros-Moldova a lansat un proiect cultural inedit

Fundația Soros-Moldova, în parteneriat cu Fundaţia Culturală Europeană (Amsterdam), MitOst (Berlin), Acţiunea Culturală Europeană (Bruxelles) și Centrul pentru Management Cultural (Lvov), a lansat proiectul cultural „TANDEM”, care se va derula până în 2012. Scopul proiectului este de a crea noi rețele și parteneriate dintre profesioniștii din domeniul cultural din țările Uniunii Europene și cei din Republica Moldova și Ucraina.

Proiectul „TANDEM” reprezintă o oportunitate pentru comunitatea culturală să facă cunoștință cu mediul și modul în care lucrează organizațiile culturale din alte țări, dar și pentru a face o introspecție în viața culturală dintr-un oraș, regiune sau țară. Ideea centrală a proiectului este de a crea parteneriate – tandemuri – pentru a încuraja idei și activități novatoare. În prima etapă a proiectului, 60 de organizaţii culturale din ţările UE vor întreprinde vizite de documentare în Moldova și Ucraina pentru a identifica parteneri, în vederea creării de tandemuri de cooperare. Ulterior, vor fi constituite 25 de tandemuri (dintre care 7 - în Moldova), iar participanţii vor fi implicaţi într-o serie de acţiuni de schimb de experienţă şi mobilitate pe parcursul întregului proiect.

„Fundația Soros-Moldova a susținut pe parcursul mai multor ani proiecte și idei culturale de valoare. Arta este un proces dinamic, în care se experimentează continuu, iar prin intermediul inițiativei „TANDEM” organizațiile culturale de la noi vor avea ocazia să facă schimb de experiență cu colegii din alte țări. Acest proiect este o posibilitate în plus pentru comunitatea culturală de la noi să se afirme și în afara țării”, a spus Victoria Miron, director al programului Politici Culturale din cadrul Fundației Soros-Moldova.

În cadrul proiectului „TANDEM”, cele şapte organizaţii selectate din Moldova vor lucra împreună cu partenerii lor din UE asupra unor proiecte artistice comune. Pe parcursul lucrului, reprezentanţii organizaţiilor partenere vor avea ocazia să facă vizite reciproce de două săptămâni. Lucrările artistice rezultate în urma tandemurilor vor fi prezentate publicului în cadrul Festivalul de Artă şi Cultură Europeană în Moldova, care se va desfășura în mai 2012.

Organizațiile interesate să se înscrie pentru participare la concurs în cadrul proiectului „TANDEM” pot accesa site-ul www.soros.md, pentru a face cunoștință cu detaliile de înscriere. Data limită de depunere a dosarelor de participare este 15 februarie 2011, ora 12.00.

Proiectul „TANDEM” este implementat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene şi Fundaţiei Robert Bosch Stiftung.

Programul Politici Culturale al Fundaţiei Soros-Moldova are misiunea să contribuie la dezvoltarea în Republica Moldova a unei societăţi deschise, participatorii, pluraliste, bazate pe valorile democratice. Pentru a-şi îndeplini misiunea, Programul Politici Culturale organizează, sprijină şi finanţează activităţi menite să încurajeze dezvoltarea segmentului cultural, inclusiv al politicilor culturale. Printre proiectele programului ce vor fi implementate în anul 2011, se numără: Proiectul „TANDEM”: cooperare culturală Moldova-Ucraina-UE; Proiectul-pilot „Viziuni de viitor: politica culturală a Moldovei de la schimbări la viabilitate”; Proiectul vizând consolidarea sectorului cultural în Moldova.

Persoana de contact: Victoria Miron, Director al Programului Politici Culturale din cadrul Fundației Soros-Moldova, tel. 27-00-31, e-mail: vmiron@soros.md.