Soros Foundation Moldova (FSM)

Good Governance

The mission of the department is to enhance transparency, accountability, efficiency and effectiveness of government in accordance with the European agenda.

Justice and Human Rights

The Justice and Human Rights Department’s vision of rule of law is built on the solid grounds of a fair, accessible and predictable justice delivery system, which effectively safeguards fundamental human rights.

The Department develops and implements activities in several areas, crucial for the fulfilment of its vision, including Human Rights, Judiciary, Access to Justice, and Criminal Justice.

 


OUR PRIORITIES

Public Health

 

Our mission is to support and contribute to the development and promotion of health policies and practices based on evidence, which promotes human rights, social inclusion, and justice.

The Department also provides support to promote good governance in the health system through independent and neutral monitoring/evaluation of public health policies and health services.

Media Program

Media Department's mission is to contribute to the development of an open, participatory, pluralistic and value-based society in the Republic of Moldova by organizing, supporting and financing activities aimed at encouraging the development of an independent media sector and improving access to information.

 

Other initiatives

Education Support Project

Cum să administrezi prost un oraș?

Orașul Chișinău suferă din cauza proastei administrări a resurselor sale financiare și a patrimoniului său. Aceasta se transpune în infrastructura învechită, în amenajarea proastă a spațiilor publice și într-o stare generală nedemnă de o capitală europeană. Echipa portalului Budgestories.md lansează un nou infografic, unde se întreabă Cum să administrezi prost un oraș?.

Potrivit infograficului, deși orașul duce lipsă de venituri la buget, în mun. Chișinău nu există o bază completă și relevantă a obiectelor impozabile, iar dividendele din profitul net al societăților pe acțiuni și a întreprinderilor municipale nu se încasează. În plus, nu sunt colectate în deplină măsură impozitele pe bunurile imobile de la persoanele fizice și nu sunt colectate plățile pentru arenda pasajelor subterane. Toate acestea duc la o pierdere anuală de venituri în valoare de circa 86 milioane de lei.

Administrarea incorectă a cheltuielilor are loc prin plata unor salarii și sporuri nefondate (0,3 milioane lei in 2012), lipsa unor priorități de investiții și nerespectarea procedurilor de achiziții publice.
Însă, cele mai grave lacune sunt în administrarea patrimoniului: nu există un registru al Patrimoniului Public în Chișinău complet și actualizat și nu există un Registru despre clădirile ce pot fi închiriate în Chișinău și la ce preț, care duc la variații enorme ale prețurilor arendei pentru unul și același imobil. De asemenea, Chișinăul nu are o viziune despre modul în care bunurile și terenurile vor putea fi privatizate , și unul care ar înregistra cele peste 300 de hectare de terenuri ocupate ilegal.

Astfel, bugetul capitalei este prejudiciat cu cel puțin 250 milioane de lei anual și există un risc înalt de pierdere a peste 4000 de m.p. de suprafețe nelocuibile și mai mult de 500 ha de terenuri municipale.

Infograficul este implementat de Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP, cu suportul financiar acordat de Fundația Soros-Moldova / Programul Buna Guvernare în cadrul proiectului „Procesul Bugetar în Republica Moldova: Monitorizarea transparenței și promovarea controlului public”.