Femeile din R. Moldova se solidarizează la Forumul Femeilor Lidere din Comunitățile Rurale

Peste o sută de femei din comunitățile rurale s-au adunat la Chișinău pentru cea de-a IV-a ediție a Forumului Femeilor Lidere din Comunitățile Rurale. Organizatorii evenimentului și-au propus să demonstreze că femeile din țara noastră nu reprezintă un grup minoritar, ci o componentă esențială în societate. Una care contribuie semnificativ la economia, educația, cultura și serviciile oferite de stat. Rezultatele Forumului Femeilor Lidere din Comunitățile Rurale au fost incluse într-o Rezoluție finală.

În cadrul ediției din 2014, participantele au dezbătut mai multe subiecte ce acoperă următoarele domenii: participarea femeilor în procesul de luare a deciziilor, antreprenoriatul social, angajamentele sociale ale viitorului Guvern și Parlament, consolidarea comunităților prin artă, cultură și tradiții. În cadrul atelierelor de lucru, a fost analizată situația curentă și formulate propuneri pentru fiecare temă în parte. Recomandările au fost inserate într-o Rezoluție finală ce va fi transmisă reprezentanților autorităților publice centrale, liderilor de partide, organizațiilor neguvernamentale internaționale și naționale.

„Fundația Soros-Moldova a susținut în ultimii 20 de ani, prin diverse proiecte și programe, abilitarea femeilor din comunitățile rurale. Prin acest Forum, am vrut să le oferim o platformă unde să se cunoască, să facă schimb de experiențe. Ne-am bucurat să vedem cele peste 200 de dosare ale femeilor care și-au dorit să participe la evenimentul din acest an. Credem că femeile pot schimba societatea doar dacă vor avea o viziune comună și vor fi solidare în acțiunile pe care le întreprind”, a menționat Elena Leșan, directoarea Programului Egalitate și Participare Civică al Fundației Soros-Moldova.

„Setul de valori al femeilor lidere este axat pe altruism, pe o dorință pronunțată de a ajuta, de a face schimbări în societate. Femeile din R. Moldova sunt o reală putere în comunitățile din care fac parte, devenind adevărate modele pentru ceilalți. Fără implicarea și mobilizarea femeilor nu vom reuși să dezvoltăm democrația la noi în țară”, a spus Aurelia Bondari, Directoarea Executivă a Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova „AGROinform”.

„Statul are obligația de a înlătura toate barierele cu care se confruntă femeile, astfel încât acestea să poată beneficia în deplină măsură de drepturile lor. Cu siguranță, femeile au un rol important în acest proces”, a declarat Ulziisuren Jamsran, șefa Oficiului de țară UN Women în Moldova.

Agenda Forumului din acest an presupune și organizarea a patru sesiuni de dezvoltare personală. Astfel, femeile vor învăța cum să facă un networking eficient, cum să-și gestioneze emoțiile; își vor dezvolta abilitățile de comunicare și vor învăța ABC-ul gestionării resurselor financiare personale.

Forumul Femeilor Lidere din Comunităţile Rurale 2014 este organizat de Fundația Soros-Moldova, în parteneriat cu Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova „AGROinform”, Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată și Programul „Femeile în politică”, implementate de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitate de Gen şi Abilitarea Femeilor, cu susţinerea financiară a Guvernelor Suediei și Danemarcei.

Evenimentul este o componentă a proiectului „Abilitarea femeilor din comunităţile rurale”, implementat de Programul Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova, graţie suportului financiar al Guvernului Suediei. Scopul proiectului constă în consolidarea bunei guvernări la nivel local prin împuternicirea femeilor din localităţile rurale întru participarea lor activă în procesele de luare a deciziilor şi dezvoltare a comunităţilor din care fac parte sau locuiesc la moment.