Fundația Soros-Moldova a premiat profesorii conectați la resursele digitale

Fundația Soros-Moldova a premiat profesorii câștigători ai concursului Resurse digitale educaționale pentru Clasele Multimedia, lansat în luna martie curent. 15 cadre didactice s-au învrednicit de premii bănești în valoare totală de 8000 de dolari SUA. De asemenea, școlile ai căror profesori au prezentat la concurs cele mai reușite proiecte didactice vor beneficia de câte o tablă interactivă SmartBoard.

Scopul concursului „Resurse digitale educaționale pentru Clasele Multimedia” a constat în extinderea domeniilor de utilizare a mijloacelor oferite de tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor în procesul de predare-învățare-evaluare din instituţiile de învăţământ general din ţară. Pentru a se înscrie la concurs, profesorii au prezentat un proiect didactic prin care a fost expus modul de utilizare a resurselor digitale elaborate/selectate în cadrul lecțiilor, implementate în Clasele Multimedia.

„Înserarea în procesul de predare-învăţare-evaluare a instrumentelor TIC reprezintă un simbol al modernităţii în educaţie, o evoluție firească a învățământului din R. Moldova în era digitală. Ne-am bucurat de receptivitatea cadrelor didactice pentru a participa în cadrul acestui concurs. Credem că premiile oferite îi vor stimula pe profesori să-și dezvolte în continuare aptitudinile digitale pe care să le aplice în munca de fiecare zi”, a menționat Victor Ursu, directorul executiv al Fundației Soros-Moldova.

Prezentă la festivitatea de premiere, viceministrul în educație, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a salutat ideile bune venite din partea profesorilor, precizând că: „Atât timp cât aveți idei, veți avea și sprijin pentru a le implementa”.

Stela Bivol, președintele Senatului Fundației Soros-Moldova s-a arătat surprinsă în mod plăcut de numărul de aplicații înscrise la concurs, dar și de acoperirea geografică: „Asta înseamnă că dorința de a face lucrurile altfel, de a ține pasul cu noile tehnologii există în toată țara”.

Aproape 90 de dosare au fost recepționate în cadrul concursului. În urma deliberării, consiliul de experți a decis să ofere un premiu I, trei premii II, cinci premii III și patru premii speciale:

PREMIUL I - CHISTRUGA Gheorghe, LT Mihai Eminescu, Drochia
PREMIUL II - Echipa de la LT Petre Ștefănucă, Ialoveni: CHIRUȚA Tatiana, BURLACU Natalia, BALMUȘ Nicolae
PREMIUL II - CUCIUC Aliona, LT Varniţa, Anenii Noi
PREMIUL II - CULEVA Tatiana, LT Mihail Guboglo, Ceadîr-Lunga
PREMIUL III - BAERLE Iulia, LT Principesa Natalia Dadiani, Chişinău
PREMIUL III - GUȚU Victor, LT Gordineşti, Edineţ
PREMIUL III - DICUSAR Laura, LT Gaudeamus, Chişinău
PREMIUL III - VERLAN Tudor, LT Ion Creangă, Coşniţa, Dubăsari
PREMIUL III - CONAC Corina, LT Vasile Coroban, Glodeni
PREMIUL SPECIAL pentru utilizarea creativă a Clasei Multimedia - GONCEAR Ghenadie, LT Ştefan cel Mare, Rezina
PREMIUL SPECIAL pentru originalitatea designului digital - BELIBOVA Silvia și Gorobîc Valentina, LT Varniţa, Anenii Noi
PREMIUL SPECIAL pentru cea mai sugestivă secvență didactică video - GORINCIOI Valeriu, LT Mihail Sadoveanu, Călăraşi
PREMIUL SPECIAL pentru transfer de inovații digitale - PORȚEVSCHI Vasile, Gimnaziul Valeriu Bulicanu, Boldureşti, Nisporeni

Premii speciale au fost oferite și școlilor ai căror profesori au prezentat în cadrul concursului cele mai bune resurse digitale. Astfel, elevii și profesorii din LT Varnița din Anenii Noi, și cei de la LT „Petre Ștefănucă” din Ialoveni vor beneficia de câte o tablă interactivă SmartBoard.

Proiectele câștigătoare vor fi plasate în perioada următoare pe site-ul Centrului Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație. Astfel, resursele digitale create vor deveni sursă de inspirație pentru alți profesori din țară.

Concursul „Resurse digitale pentru Clasele Multimedia” face parte din Proiectul de Sprijinire a Reformei Educației în Republica Moldova, implementat de Fundația Soros-Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației din Moldova și suportul financiar al Fundațiilor pentru o Societate Deschisă. Scopul Proiectului constă în oferirea școlilor unor posibilități de promovare și consolidare a aplicațiilor tehnologice educaționale, utilizarea acestora de către cadrele didactice și implementarea lor în procesul de predare/învățare în clasă. În cadrul acestui Proiect, în toamna a. 2014, în baza unui concurs deschis, 29 de instituții de învățământ general din țară au fost dotate cu Clase multimedia pentru instruirea elevilor asistată de calculator.