Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea departamentului este de a spori transparenţa, responsabilitatea, eficienţa şi eficacitatea guvernului în conformitate cu agenda Europeană.
 

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

 
Misiunea departamentului: de a susţine şi contribui la elaborarea şi promovarea politicilor și practicilor de sănătate bazate pe dovezi, care promovează drepturile omului, incluziunea socială și justiția.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Jurnalismul de date devine accesibil pentru mai mulți jurnaliști

În perioada 18-19 octombrie a.c., Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a organizat cea de-a doua etapă a instruirii în domeniul jurnalismului de date, pentru jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile din Moldova.

Activitatea a avut un caracter exclusiv practic, cu scopul de a ajuta participanţii să-şi dezvolte şi să-şi consolideze abilităţile de lucru cu diverse seturi de date pentru obţinerea unui conţinut editorial unic. Timp de două zile, formatorii organizaţiei RISE Project din România, au prezentat jurnaliştilor tipurile de căutări aplicate în bazele de date, modalităţile de indexare a datelor şi a documentelor în investigații realizate cu date. „În toata lumea se deschid din ce în ce mai multe baze de date oficiale, iar Moldova nu face excepţie. Totuşi, mulţi jurnalişti nu sunt încă informaţi cu privire la accesul de care pot beneficia şi nu stăpânesc metodele de cercetare în baze de date. Credem că organizarea cursurilor în acest domeniu este una dintre soluţiile pentru creșterea gradului de profesionalism al presei din Republica Moldova”, au menționat formatorii de la RISE Project.

Reuniţi în echipe, participanţii au continuat subiectele de investigaţie începute după primul training, desfăşurat în septembrie a.c. „Este prima experienţă de acest gen, pe care o consider mai mult decât reuşită. Este o modalitate eficientă de a aduna jurnalişti de la alte instituţii media şi de a-i încuraja să lucreze la o investigaţie, să consulte surse, să verifice diferite tipuri de date, un exerciţiu foarte util care-ţi îmbunătățesc abilităţile de investigație”, a precizat Olga Stăvilă, jurnalistă la Radio Moldova.

La rândul lor, formatorii au îndemnat participanţii să fie mai insistenţi şi perseverenţi în identificarea şi reflectarea subiectelor de interes public. „Sperăm ca aceste sesiuni practice de cercetare, analiză şi procesare a datelor unei anchete jurnalistice să cultive gustul pentru calitate, să contribuie la ridicarea nivelului profesional al presei şi implicit, la o calitate mai bună a informaţiei acordate publicului din Republica Moldova”, au mai spus formatorii.

A două etapă a instruirii în jurnalismul de date a fost organizată în cadrul proiectului „Guvernare deschisă pentru o societate informată şi activă” implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, în perioada martie 2013 – martie 2014, la iniţiativa şi cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare.

Detalii despre proiect găsiţi pe paginile web www.soros.md (Fundaţia Soros-Moldova), www.media-azi.md (CJI) şi www.e-democracy.md (ADEPT).