Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea departamentului este de a spori transparenţa, responsabilitatea, eficienţa şi eficacitatea guvernului în conformitate cu agenda Europeană.
 

Justiție și Drepturile Omului

Misiunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.
 

Sănătate publică

 

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Centrul de Reabilitare și Integrare Socială din Anenii Noi va fi renovat în cadrul proiectului ”Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”

Peste 100 de copii și tineri din diverse grupuri vulnerabile vor putea face sport, desfășura diferite activități educaționale și manifestații artistice în cadrul unei săli multifuncționale ce va fi construită și special amenajată la Centrul de Reabilitare și Integrare Socială din Anenii Noi. Acesta este unul din obiectivele principale ale proiectului lansat de către Asociația Obștească ”Femeia, Speranța, Viitorul” din resursele Uniunii Europene în cadrul proiectului ”Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”.

În următorii doi ani copiii din familiile vulnerabile sau în situație de risc, copiii orfani, precum și copiii și tinerii cu dizabilități vor avea acces nelimitat la serviciile îmbunătățite de asistență socială și medicală, inclusiv kinetoterapie și consultații ale psihologilor.
 
”În prezent nu dispunem de suficient spațiu pentru a asigura necesitățile beneficiarilor noștri, susține Svetlana Balan, directorul Centrului. Cu timpul spectrul serviciilor pe care le prestăm s-a majorat și astăzi ne-am pomenit în situația în care suntem vizitați de aproximativ 80 de beneficiari pe zi, în timp ce încăperile sunt preconizate pentru maximum 30 – 40 de persoane”.
 
”Suntem recunoscători Uniunii Europene și partenerilor de implementare a proiectului pentru posibilitatea de a îmbunătăți condițiile și calitatea serviciilor pe care le prestăm, susține Aurica Serbov, managerul de proiect. Acest lucru se va realiza grație unei construcții adiționale de aproximativ 80 de metri pătrați, ce va fi special amenajată pentru comoditatea beneficiarilor noștri. În acest sens, am încheiat un acord de cooperare cu Consiliul Raional Anenii Noi, prin care inițiativele noastre vor fi susținute și după finalizarea proiectului”, a conchis Aurica Serbov.
 
Centrul de Reabilitare și Integrare Socială din Anenii Noi a fost inaugurat în anul 2011 și este unicul Centru de acest gen în întregul raion. Aici sunt prestate servicii de plasament pentru copiii rămași temporar sau sunt în permanență fără îngrijire  părintească și copiii în diferite situații de risc. Sunt prestate, de asemenea, servicii de plasament și prevenire a abandonului pentru mame și copiii lor nou-născuți care se află  în dificultate, precum și servicii de zi pentru copiii și tinerii cu dizabilități.
 
”Prin activitățile noastre s-a mobilizat întreaga comunitate, menționează Svetlana Balan. Astfel elevii de la liceul ”Mihai Eminescu” și ”Alexandru Pușchin” din orașul Anenii Noi periodic vin la Centru pentru a desfășura diferite campanii de sensibilizare și promovare. Copiii de la Centrul de Creație ”Ciocârlia” prezintă spectacole și concerte artistice pentru beneficiarii noștri. Suntem mândri că am reușit să unim diverse grupuri sociale și să întărim ideea de incluziune socială în comunitatea noastră”, a adăugat Svetlana Balan.
 
Proiectul „Dezvoltarea serviciilor prestate de Centrul de Reabilitare și Integrare Socială Anenii Noi” este finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități. Proiectul se derulează în perioada martie 2019 - februarie 2020, cu un buget total de 47,962 Euro.