Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea departamentului este de a spori transparenţa, responsabilitatea, eficienţa şi eficacitatea guvernului în conformitate cu agenda Europeană.
 

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

 
Misiunea departamentului: de a susţine şi contribui la elaborarea şi promovarea politicilor și practicilor de sănătate bazate pe dovezi, care promovează drepturile omului, incluziunea socială și justiția.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Declarația Platformei Naționale privind Alegerile Prezidențiale din 9 august 2020 și situația politică din Belarus

 Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic își exprimă solidaritatea cu Platforma Națională din Belarus privind alegerile prezidențiale din 9 august 2020 și situația politică din Belarus. Totodată, Platforma Națională împărtășește preocupările exprimate de Uniunea Europeană, Departamentul de Stat al SUAOSCE/ODIHRComisia de la Veneția și un șir de state.

Suntem profund îngrijorați de multiplele incidente de folosire excesivă a forței și violenței de către forțele de ordine împotriva protestatarilor din Belarus, inclusiv asupra femeilor și a minorilor și condamnăm represiunile și detenția arbitrară a opoziției politice și a protestatarilor pașnici.
 
Îndemnăm Guvernul belarus să oprească toate actele de violență și persecutare a protestatarilor, să respecte drepturile cetățenilor la întrunirile pașnice, libertatea de exprimare și libertatea presei și să elibereze toate persoanele reținute pe nedrept și toți prizonierii politici. 
 
Totodată, condamnăm ferm mesajul președintelui Republicii Moldova, Igor DODON, adresat în numele poporului Moldovei la  10 august 2020, prin care l-a felicitat pe Aleksandr LUKASHENKO cu ocazia victoriei în alegerile prezidențiale. Președintele Republicii Moldova s-a grăbit să aducă felicitări ignorând îngrijorările majore privind respectarea standardelor în materie electorală și represiunile împotriva protestatarilor pașnici. Considerăm că acest mesaj nu reprezintă nici majoritatea poporului nostru, nici semnatarii acestei declarații. Poporul Republicii Moldova, în solidaritate cu belarusii, susțin cele mai înalte standarde și corectitudinea în procesului electoral și dreptul la protest pașnic. 
 
Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic își exprimă solidaritatea cu Platforma Națională din Belarus și cu poporul belarus și în conformitate cu principiile democrației, statului de drept și a întrunirilor pașnice, cer autorităților din Belarus:
  • Să înceteze imediat escaladarea violențelor pe străzi;
  • Să oprească imediat aplicarea excesivă a forței și a violenței împotriva protestatarilor;
  • Să elibereze imediat și necondiționat toți protestatarii arestați și toți prizonierii politici;
  • Să nu valideze rezultatele alegerilor prezidențiale din cauza încălcărilor masive ale legii;
  • Să înceapă negocierile cu echipele candidaților alternativi, partidele de opoziție și organizațiile societății civile cu privire la noile alegeri prezidențiale, care să fie controlate de societatea din Belarus și organizațiile internaționale;
  • Să asigure garanțiile fundamentale pentru cei reținuți și arestați, inclusiv accesul la îngrijiri medicale și avocați;
  • Să creeze o comisie publică independentă bazată pe bunele practici internaționale pentru continuarea investigațiilor cu privire la evenimentele urmate după alegerile prezidențiale, pentru a efectua o anchetă minuțioasă și independentă asupra tuturor incidentelor comise și a trage la răspundere pe cei responsabili, precum și să ofere despăgubiri și reabilitare victimelor.

 

Declarația în limba engleză
Declarația în limba rusă