Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea departamentului este de a spori transparenţa, responsabilitatea, eficienţa şi eficacitatea guvernului în conformitate cu agenda Europeană.
 

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

 
Misiunea departamentului: de a susţine şi contribui la elaborarea şi promovarea politicilor și practicilor de sănătate bazate pe dovezi, care promovează drepturile omului, incluziunea socială și justiția.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Cum contribuie cetățenii la bugetul statului?

Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare a lansat astăzi un nou infografic pe tema „Ce plătesc eu la stat?”. Acesta descrie modul în care cetățenii contribuie la formarea Bugetului Public Național.

Cum zicea și Benjamin Franklin, achitarea impozitelor este o certitudine, ca și moartea. La fel de cert este și rolul impozitelor în dezvoltarea unei societăți democratice. Aceste plăți sunt folosite pentru construcția școlilor, șoselelor, podurilor, la plata profesorilor sau a medicilor, la sprijinirea culturii și multe altele.

Totuși, modul în care acest tip de plăți e cheltuit este mult mai popular decât modul în care acestea sunt acumulate.

Și pentru că Moldova nu face abstracție de la aceste realități, am lansat un infografic, care descifrează într-un mod simplu modul în care cetățenii contribuie la formarea Bugetului Public Național în 2013, după cum urmează:

La obținerea veniturilor salariale:

  • Prin plata contribuțiilor sociale – 21% din BPN;
  • Prin plata impozitului pe venit – 6% din BPN;
  • Prin plata contribuțiilor la asigurarea medicală - 5% din BPN;

La cumpărături:
- Taxa pe Valoare Adăugată (16,67% rata standard) – 3% din BPN;
- Accize – 9% din BPN;

  • La cumpărarea țigărilor, statul „fumează” 5,7 țigări (din 20)
  • Cetățenii contribuie cu 1,94 lei/litru în cazul procurării berii și 28 lei/litru în cazul procurării băuturilor spirtoase;
  • La un plin de 55 litri de benzină, statul ia 7,5 litri ca acciz.