Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea departamentului este de a spori transparenţa, responsabilitatea, eficienţa şi eficacitatea guvernului în conformitate cu agenda Europeană.
 

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

 
Misiunea departamentului: de a susţine şi contribui la elaborarea şi promovarea politicilor și practicilor de sănătate bazate pe dovezi, care promovează drepturile omului, incluziunea socială și justiția.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Vânătoarea ilegală de terenuri în Chișinău

Una dintre cele mai importante resurse de dezvoltare a municipiului Chișinău o constituie terenurile. Din păcate, modul în care sunt administrate terenurile nu asigură utilizarea acestora în cel mai bun mod pentru a satisface necesitățile de dezvoltare a municipiului Chișinău. Terenurile ocupate ilegal în perioada 2010-2014 reprezintă noul subiect al infograficului elaborat de echipa platformei www.budgetstories.md, cu susținerea Programului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova. 

Potrivit datelor, în 2010 -2014 au fost ocupate ilegal circa 300 de hectare de terenuri municipale, iar bugetul municipal a suferit pierderi de cel puțin 500 milioane de lei în urma ocupării abuzive a terenurilor.

Astfel, din cele 300 ha, s-au constatat următoarele pierderi:

 • 215 ha de terenuri agricole - terenurile fostei Gospodării agricole „Dumbrava”;
 • 11 ha de zonă de parc (Dendrariu, Ciocana, Sculeni, Centru);
 • 1.5 ha gherete și terase aferente gheretelor;
 • 0.2 ha din terenurile aferente grădinițelor și școlilor;

Cele mai recente cazuri de preluare ilegală a terenurilor:
Zonă de parc

 • Valea Farmecelor (8 ha), unde au fost ocupate ilegal 81 de loturi pentru construcția caselor individuale de locuit;
 • Strada Zimbrului – 2ha;
 • Zona de parc a Dendrariului – 0.53 ha (53 ari);
 • Zona de parc Ciocana – 6,8 ha (680 ari);
 • Zona de parc de pe Calea Orheiului – 0,66 ha (66 ari);

Terenuri ce aparțin școlilor ocupate abuziv

 • Strada Ialoveni, unde proprietarii caselor învecinate au ocupat abuziv 57 de ari din terenul de sport al școlii primare de pe această adresă.

Construcții ilegale

 • Majoritatea terenurilor au fost ocupate pentru a fi construite case individuale de pământ, parcări, terase, gherete ș.a.

Terenuri agricole

 • 215 hectare de terenuri agricole sunt actualmente utilizate ilegal de către un agent economic în baza unui contract de arendă ilegal