Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.
Proiecte implementate pe parcursul anului 2018
Conform legislaţiei Republicii Moldova, învăţământul primar şi secundar general este integral finanţat de stat, iar studiile în astfel de instituţii sunt fără plată. Deşi autorităţile alocă tot mai mulţi bani pentru educaţia unui elev din învăţământul general, majoritatea cadrelor didactice şi cele de conducere, dar și părinţii afirmă că resursele alocate şcolilor sunt insuficiente. Foarte des, afirmaţiile de acest gen sunt folosite pentru a justifica necesitatea plăţilor suplimentare, achitate de către părinţi benevol sau sub o constrângere voalată. Intrarea în vigoare la sfârşitul anului 2014 a Codului Educaţiei şi, începând cu luna martie 2016, a Codului de etică al cadrului didactic, presupune excluderea banului din interacţiunea şcoală şi elev şi reglementarea mai strictă a eventualelor contribuții ale părinţilor în folosul şcolii.
Pentru atingerea acestui scop, Institutul de Politici Publice, în parteneriat cu Centrul de Investigații Sociologice şi Marketing „CBS-AXA”, a elaborat studiul sociologic Etica şi integritatea academică în învățământul general, finanțat de Fundațiile pentru o Societate Deschisă prin intermediul Fundației Soros-Moldova.
Autorii studiului și-au propus să analizeze fenomenul plăților formale şi informale achitate de către părinți în instituțiile de învăţământ general și a impactului noului cadru normativ-juridic din domeniul educaţiei asupra fenomenului în cauză.
Constatările principale ale studiului:
În ansamblu, simpla intrare în vigoare a Codului Educaţiei şi a Codului de etică al cadrului didactic, fără operaţionalizarea stipulărilor acestora prin activități de informare şi de educare, nu a putut schimba situația privind asigurarea integrităţii academice şi a prestanţei profesionale ale cadrelor didactice şi celor de conducere, descurajarea colectărilor de plăţi formale şi informale, creşterea gradului de participare a părinţilor în viaţa şcolii.
Rezultatele studiului sunt reprezentative la nivel naţional cu o eroare de ±4% şi sunt comparabile cu cele ale studiilor similare, efectuate în anii 2006 şi 2012.
Studiul sociologic a fost realizat în cadrul proiectului Observatorul societății civile în reformarea educației, finanţat de Fundaţiile pentru o Societate Deschisă prin intermediul Fundaţiei Soros-Moldova.