Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea departamentului este de a spori transparenţa, responsabilitatea, eficienţa şi eficacitatea guvernului în conformitate cu agenda Europeană.

Justiție și Drepturile Omului

Misiunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

Departamentul Justiție și Drepturile Omului își desfășoară activitatea în trei domenii cruciale pentru realizarea misiunii sale: Abilitarea Juridică, Drepturile Omului și Justiție Penală. 

Sănătate publică

Misiunea departamentului - de a susţine şi contribui la elaborarea şi promovarea politicilor și practicilor de sănătate bazate pe dovezi, care promovează drepturile omului, incluziunea socială și justiția.

Departamentul oferă susținere și pentru promovarea bunei guvernări în sistemul de sănătate, prin monitorizarea/evaluarea independentă şi neutră a politicilor publice din domeniul sănătăţii şi a serviciilor de sănătate. 

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societăţii deschise, participatorii şi pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituţiilor mass-media din R. Moldova a standardelor democratice de libertate şi independenţă editorială, diversitate şi pluralism, pentru susţinerea democraţiei şi consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Fundația Soros-Moldova susține Campania ”Trăiește fără durere”

Pentru prima dată, Fundația Soros-Moldova susține campania de strângere de fonduri „Trăiește fără durere”. Campania, dedicată persoanelor cu boli incurabile, este lansată de Televiziunea Națională. Scopul campaniei este de a sensibiliza publicul larg despre situația bolnavilor incurabili și de a colecta cât mai multe resurse financiare pentru nevoile acestor persoane. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Națională de Tratament Paliativ și Ministerul Sănătății.

Campania „Trăiește fără durere” va culmina cu un teledon național, transmis în direct de Moldova 1, pe 27 noiembrie, între orele 12.00-19.00. Luni, 28 noiembrie, între 13.00-20.00, teledonul va fi dat în reluare pe Moldova 2.

Tratamentul de îngrijire paliativă este oferit gratuit pentru pacienți. Banii obținuți în urma acestei campanii vor asigura continuitatea serviciilor în 2017, pentru a deservi un număr cât mai mare de persoane. Indiferent de suma pe care o veţi dona, aceasta va aduce alinare şi confort atât bolnavilor, dar și familiilor acestora.

Doar cu 170 de lei puteți finanța o vizită pentru a asigura tratamentul paliativ la domiciliul unui pacient.

Donațiile bănești pot fi făcute online, pe platforma Guvern24.md. 

Sau pe următorul cont bancar

În Republica Moldova, sunt înregistrate 25 000 de persoane cu maladii incurabile, progresive și avansate, cu pronostic limitat de viață. Aproape 90 la sută dintre acești pacienți au diferite forme de cancer. Majoritatea bolnavilor incurabili mor în suferință, mistuiți de dureri necontrolate, departe de medici, numai în grija familiei. Îngrijirea paliativă sau terapia împotriva durerii este o practică relativ nouă în Republica Moldova. În țară activează șapte prestatori de servicii de îngrijire paliativă la domiciliu și trei hospice-uri, unități cu paturi specializate în îngrijirea completă a pacienților cu boli terminale.

Prin campania “Trăiește fără durere”, organizatorii și partenerii proiectului își propun să convingă publicul că fiecare om, inclusiv cel bolnav incurabil, are dreptul să-şi trăiască viața cu demnitate, până la ultima suflare.