Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.
Proiecte implementate pe parcursul anului 2018
In scopul desfășurării în condiții optime și în termenii stabiliți a activităților planificate pentru anul 2012 în cadrul Programului Sănătate Publică, Sub-program Reducerea Riscurilor, conform proiectului „Îngrijiri și Suport pentru Persoanele cu HIV/SIDA” (Providing Care and Suport for PLHA Project), finanțat de Centrul PAS din resursele GFATM, Runda 8 (Acord de sub-grant nr. 01-SR-H/SSF/2010 din 10.02.2012) Fundația Soros-Moldova lansează competiția deschisă pentru ONG-urile active în domeniul HV/SIDA în vederea consolidării capacităților comunității persoanelor care trăiesc cu HIV (PTH) în Republica Moldova.
Programul Sănătate Publică (PSP) solicită cereri din partea organizaţiilor non-guvernamentale (ONG-uri) din Moldova, lideri în domeniul HIV/SIDA, care vor stabili o platforma clară de implicare a ONG-urilor din domeniu în răspunsul național la HIV/SIDA, vor dezvolta și realiza campanii de pledoarie în vederea promovării intereselor și drepturilor PTH, și vor consolida capacitățile comunității PTH din Moldova.
Proiectul „Îngrijire şi suport pentru persoanele cu HIV” este implementat în parteneriat cu Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate(PAS), Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Liga Persoanelor infectate cu HIV/SIDA şi are drept scop principal reducerea morbidităţii, mortalităţii şi impactului HIV asupra persoanelor infectate/afectate de HIV/SIDA.
Profilul solicitantului: ONG, lider în domeniul HIV/SIDA, cu experiență vastă în pledoarie, crearea şi consolidarea rețelelor PTH, precum și mobilizarea comunității PTH.
Cererea de finanțare va avea ca scop:
În scopul realizării acestor obiective, cererile de finanţare vor ţine cont de următoarele:
Eligibile de a participa în cadrul acestui concurs deschis de granturi sunt organizaţiile neguvernamentale apolitice, nonprofit, legal constituite în Republica Moldova, care sunt active în promovarea drepturilor PTH şi/sau au experienţă de lucru în domeniul HIV/SIDA. Se încurajează formarea de parteneriate dintre organizaţia aplicantă şi alte organizaţii neguvernamentale din domeniul dat. În cazul formării unui parteneriat, vor fi clar indicate activităţile şi responsabilităţile asumate de către partener/parteneri în cadrul proiectului.
Nu sunt eligibile pentru acest program organizaţiile patronale, sindicatele, organizaţiile academice, ştiinţifice, culturale, ecologice, sportive şi religioase. Nu vor fi finanţate proiecte care nu se înscriu în obiectivele acestui program, cele cu caracter religios, proiectele în domeniul protecţiei mediului, competiţiile sportive, proiectele incomplete sau depuse de organizaţii neeligibile. Fundaţia nu susţine cereri de ajutor umanitar şi proiecte de cercetări tehnico-ştiinţifice, nu oferă granturi pentru suport general instituţiilor şi organizaţiilor, ci susţine doar proiecte concrete. Procurarea de echipament este susţinută doar când solicitantul demonstrează că echipamentul solicitat este indispensabil pentru desfăşurarea proiectului.
Cererea de finanţare va include:
Proiectul va fi implementat pe parcursul anului 2012.
Cererile de finanțare vor fi examinate în conformitate cu următoarele criterii de evaluare:
Dosarul solicitantului va include următoarele documente:
Cererile vor fi examinate de către membrii Juriului pentru Sănătate Publică şi aprobate final de către Senatul Fundaţiei Soros-Moldova, în conformitate cu criteriile de selecţie şi condiţiile de eligibilitate. Decizia privind acordarea finanţării va fi luată până la sfârşitul lunii aprilie 2012.
Dosarul complet, în limba română, va fi prezentat la următoarea adresă, nu mai târziu de 13 aprilie 2012, ora 16.00 la adresa: Str. Bulgară 32, Chişinău MD-2001, Fundaţia Soros-Moldova, Programul Sănătate Publică.
Versiunea electronica a solicitării de finanţare şi bugetul va fi prezentată şi în formă electronică, la adresa de email: abordeianu@soros.md. Dosarele incomplete sau depuse după data limită, nu se vor lua în considerare. Dosarele depuse nu se restituie, cu excepţia fotografiilor şi copiilor lucrărilor artistice, materialelor video şi audio.
Detalii suplimentare pot fi solicitate de la directoarea de program Angelica Bordeianu, prin intermediul poştei electronice (abordeianu@soros.md) sau telefon: 270031, 274480. La solicitare, poate fi stabilită o întâlnire la sediul Fundaţiei pentru consultări privind procesul de aplicare inclusiv detalii la lista de intervenție inclusiv buget.