Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

George Soros donează 1 miliard de dolari pentru noua Rețea Universitară a Societății Deschise (OSUN)

Davos, Elveția - George Soros a anunțat crearea unei noi Rețele Universitare a Societății Deschise (OSUN - Open Society University Network) care va lucra la o mai bună pregătire a tinerilor pentru provocările zilei de astăzi și pentru cele din viitor.

OSUN va combina activitatea de predare și cea de cercetare în instituțiile de învățământ superior din întreaga lume. Universitățile vor oferi cursuri și programe de licență comune și vor stimula studenții și facultățile din mai multe țări să realizeze proiecte comune. Rețeaua își propune să ajungă la studenții care au nevoie de suport și să promoveze valorile societății deschise - inclusiv libera exprimare și libertatea convingerilor.

„Cred că cele mai mari speranțe ale noastre depind de accesul la educație, de reîntărirea libertății interne a fiecăruia, prin cultivarea gândirii critice și susținerea libertăților academice. Cred că OSUN este cel mai important și durabil proiect al vieții mele și aș vrea să-l văd pus în aplicare atâta timp cât mai sunt în preajmă”, a spus George Soros în discursul său de al Forumul Economic Mondial, la Davos, pe 23 ianuarie 2020. „Căutăm instituții partenere vizionare, care simt o responsabilitate pentru viitorul civilizației noastre, oameni care sunt inspirați de obiectivele OSUN și doresc să participe la realizarea acesteia”, a spus George Soros care a acordat 32 de miliarde de dolari în ultimii 30 de ani pentru susținerea educației și justiției sociale.

OSUN deja conectează instituțiile de învățământ superior din mai multe părți ale lumii: Bard College (Statele Unite), Universitatea Central Europeană (Austria), Birkbeck și SOAS, University of London (Marea Britanie), Sciences Po (Franța), Universitatea Umanistă Europeană (Lituania), Universitatea Al-Quds (Palestina), Universitatea Americană (Bulgaria), Universitatea Americană a Asiei Centrale (Kârgâzstan), Universitatea Ashesi (Ghana) etc. Rețeaua este susținută deja și de importante centre de cercetare din întreaga lume: Carnegie Council for Ethics in International Affairs (Statele Unite), Chatham House (Marea Britanie), Institute for New Economic Thinking (Statele Unite și Marea Britanie), Institut für die Wissenschaften vom Menschen (Austria), Open Society Archives (Ungaria) și Rift Valley Institute (Kenya).

Geroge Soros, care donează OSUN 1 miliard de dolari și cheamă alți filantropi să i se alăture: „Nu putem construi o rețea globală de unii singuri. Sper ca cei care împărtășesc această viziune să ni se alăture pentru ca ea să devină realitate.”

„OSUN este cea mai transformatoare inițiativă în învățământul superior din cele pe care le-am văzut în viața mea. Rețeaua promite parteneriate solide și diverse, precum și inovație, cercetare și burse la scară internațională. Vreau să-mi exprim recunoștința domnului Soros și Fundațiilor pentru Societatea Deschisă pentru viziunea și încrederea lor”, a declarat Leon Botstein, președintele Bard College, care va ocupa funcția de cancelar al OSUN.