Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Site-ul www.egali.md vine să susțină tinerii din comunitatea LGBT

„Salut! Vreau să vă zic povestea mea. Am să încep prin conceptul cum e să fii gay în Moldova şi mai exact, cum am crescut eu cu acest concept” – aşa îşi începe Vlad, un tânăr gay din Moldova, propria istorie, care poate fi citită integral pe pagina web www.egali.md. Site-ul este parte a proiectului Va fi mai bine, implementat de Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M”, cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Egalitate şi Participare Civică.

Societatea din R. Moldova, deoarece nu ştie exemple de persoane gay, şi-a creat viziuni stereotipizate despre acestea: nu le acceptă, le umileşte, fapt ce a determinat izolarea acestor persoane. Site-ul www.egali.md îşi propune să arate că persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali) sunt în familiile noastre, printre colegii şi prietenii noştri.

De cele mai multe ori, tinerii LGBT nu-şi găsesc susţinerea din partea rudelor, a prietenilor, ori le este frică să-şi dezvăluie identitatea, ducând o viaţă dublă. Prin poveştile de viaţă ale altor homosexuali care au avut de înfruntat aceleaşi probleme, prin încurajarea din partea rudelor care i-au acceptat pe cei apropiaţi, prin susţinerea oferită de specialişti din domeniu, prin declaraţiile persoanelor publice, proiectul vine să ajute tinerii LGBT să îşi accepte identitatea, precum şi să ofere o platformă celor care susţin egalitatea de gen şi condamnă homofobia şi transfobia.

Site-ul www.egali.md nu este doar unul informativ, ci şi un proiect interactiv, la care pot participa toţi doritorii. Oricine poate înscrie un mesaj video, având o cameră web sau poate apela la echipa site-ului pentru a face înregistrarea. Cei care încă nu sunt gata să vorbească în faţa camerei îşi pot scrie propria istorie. Site-ul este integrat cu reţelele de socializare Facebook, Twitter, Odnoklassniki, Google+, Vkontakte.

Site-ul este structurat în cinci rubrici: „Te ajutăm” - cu informaţii utile pentru persoanele LGBT, „Video” - divizat în mai multe categorii, „Relatări” - istorii scrise, „Implică-te” - posibilităţi de participare în proiect, „Ştiri”, care va include cele mai importante noutăţi tematice din Moldova.

În prezent, pe site sunt publicate peste 30 de mesaje video şi peste 20 de istorii personale scrise de către persoanele LGBT. Cele 30 de mesaje video conţin atât adresări ale persoanelor homosexuale din ţara noastră, dar şi ale părinţilor, rudelor şi prietenilor acestora. Sunt postate şi mesaje de susţinere din partea mai multor persoane publice, precum Geta Burlacu, Natalia Morari, Consuela Tamazlâcaru, Lilu, Lilian Severin, Viorel Pahomi, Petru Macovei, Doina Ioana Străisteanu, Sergiu Ostaf, Arcadie Barbăroşie, Igor Boţan, Teatru-Spălătorie, organizaţia Amnesty International Moldova şi alţii.