Misiunea departamentului este de a spori transparenţa, responsabilitatea, eficienţa şi eficacitatea guvernului în conformitate cu agenda Europeană.

Misiunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

În 29 de școli din țară vor fi deschise Clase Multimedia

Liceul „Petre Ștefănucă” din Ialoveni și Liceul Teoretic din s. Varnița, r. Anenii-Noi sunt primele două instituții de învățământ care beneficiază de dotările specifice unei Clase multimedia. Crearea claselor multimedia a fost posibilă în urma unui parteneriat dintre Fundația Soros-Moldova și Ministerul Educației din Republica Moldova. Acest parteneriat are ca obiectiv amenajarea, în total, a 29 de săli de clasă de tip multimedia în școlile din țară, cu echipamente IT de ultimă generație, în vederea facilitării procesului de predare-învățare.

Fiecare clasă multimedia include o tablă interactivă cu un proiector atașat superior, un laptop pentru profesor, circa 20 de calculatoare de tip tabletă cu tastatură detaşabilă pentru elevi, un ruter Wi-Fi pentru conectarea tuturor calculatoarelor din clasă într-o reţea fără fir, o cameră Web de rezoluție înaltă și difuzoare.

Prezent la deschiderea celor două săli de clasă, Premierul Iurie Leancă a ţinut să le spună elevilor şi profesorilor că evenimentul este rezultatul unei discuţii pe care a avut-o cu mecenatul american George Soros în septembrie 2013 la New York. „Domnia Sa m-a întrebat cu ce ar putea să mai ajute Moldova. I-am spus, atunci, că una dintre marile noastre preocupări este educația. Astăzi, vedeți rezultatul acelei discuții”, a spus Premierul. De asemenea, șeful Cabinetului de miniștri a subliniat că „educația accesibilă și de calitate a fost și va rămâne o prioritate națională”.

„Fundația Soros-Moldova a susținut pe parcursul ultimilor 20 de ani reformarea și modernizarea învățământului din țara noastră prin implementarea a zeci de proiecte. Odată cu lansarea claselor multimedia, asistăm la o schimbare a filosofiei claselor, unde elevii interacționează mai eficient cu profesorul. Copiii moderni sunt deja familiarizați cu dispozitivele digitale. Acest proiect le oferă însă oportunitatea să studieze așa cum doresc – mai dinamic, mai creativ, mai performant. Când elevii primesc o educație inteligentă, ei sunt mai bine echipați pentru viitor”, a precizat Victor Ursu, Directorul executiv al Fundației Soros-Moldova.

Cele 29 de instituții de învățământ general au fost selectate în urma unui concurs deschis, lansat de Fundația Soros-Moldova în luna iulie a anului curent. Inițial au fost preconizate deschiderea a 20 de clase multimedia. Numărul mare de aplicanți, peste 150 de instituții de învățământ, a determinat suplimentarea școlilor finaliste.

„Din momentul selectării școlilor, am oferit profesorilor și instruirea necesară pentru a introduce noile instrumente tehnologice în procesul de predare-învățare. Suntem siguri că odată cu deschiderea acestor clase multimedia, școala va deveni mai interactivă și atractivă pentru elevi”, a menționat Ana Corețchi, director de proiect.

Lansarea claselor multimedia face parte dintr-o inițiativă mai largă de sprijinire a reformei educaționale din Republica Moldova, susținută financiar de Fundațiile pentru o Societate Deschisă. Pe lângă digitalizarea școlilor, proiectul urmărește revizuirea și modernizarea curriculumului pentru îmvățământul general, precum și susținerea societății civile și APL-urilor în discutarea strategiei de reformă a educației în Republica Moldova.

Proiectul de Sprijinire a Reformei Educației în Republica Moldova va fi desfășurat în perioada 2014-2016. Pentru anul curent, valoarea sprijinului financiar va constitui peste 1,4 mln dolari SUA și este oferită suplimentar la bugetul anual alocat de Fundațiile pentru o Societate Deschisă pentru Fundația locală.