Soros Foundation Moldova (FSM)

Sănătate publică

Extinderea accesului la îngrijiri paliative

 

Îngrijirea paliativă este o abordare holistică de îngrijire a sănătății, care îmbunătățește calitatea vieții pacienților care se confruntă cu o boală amenințătoare de viață și a familiilor acestora, prin managementul adecvat al simptomelor, abordarea problemelor psihosociale, juridice și spirituale. Departamentul Sănătate Publică susține activităţi care contribuie la integrarea îngrijirilor paliative în sistemul de sănătate şi care asigură accesul echitabil al populaţiei la aceste servicii.

În 2020, Departamentul se angajează să continue să contribuie la realizarea standardului înalt de sănătate și la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor care au nevoie de îngrijiri paliative şi îşi propune:

  1. să sprijine activități de pledoarie pentru consolidarea îngrijirilor paliative în Republica Moldova, inclusiv activități adiționale privind creșterea responsabilizării în sectorul sănătății.
  2. să ofere suport pentru ajustarea actelor normative din domeniu în conformitate cu recomandările rapoartelor de evaluare lansate în anul 2019.

Partenerii programului: Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, Oficiul Avocatului Poporului, Asociaţia Naţională de Tratament Paliativ, Asociația Școala Națională Management în Sănătate Publică.

Persoane de contact:
Liliana Gherman, director de departament - lgherman@soros.md
Vitalie Slobozian, coordonator în cadrul departamentului - vslobozian@soros.md