Misiunea departamentului este de a spori transparenţa, responsabilitatea, eficienţa şi eficacitatea guvernului în conformitate cu agenda Europeană.
Misiunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.
Departamentul Justiție și Drepturile Omului își desfășoară activitatea în trei domenii cruciale pentru realizarea misiunii sale: Abilitarea Juridică, Drepturile Omului și Justiție Penală.
Misiunea departamentului - de a susţine şi contribui la elaborarea şi promovarea politicilor și practicilor de sănătate bazate pe dovezi, care promovează drepturile omului, incluziunea socială și justiția.
Departamentul oferă susținere și pentru promovarea bunei guvernări în sistemul de sănătate, prin monitorizarea/evaluarea independentă şi neutră a politicilor publice din domeniul sănătăţii şi a serviciilor de sănătate.
Misiunea departamentului: consolidarea societăţii deschise, participatorii şi pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituţiilor mass-media din R. Moldova a standardelor democratice de libertate şi independenţă editorială, diversitate şi pluralism, pentru susţinerea democraţiei şi consolidarea vectorului european de dezvoltare.
Proiecte implementate pe parcursul anului 2018
Fundația Soros-Moldova, Programul Mass-Media anunţă concurs public pentru de selectare a doi experţi în jurnalism pentru colectarea conţinutului şi completarea bibliotecii on-line destinată jurnaliştilor.
Termeni de referinţă
Termeni de referință pentru selectarea unei echipe de experți care vor colecta conținutul și vor completa o bibliotecă specializă destinată jurnaliștilor. (discarcati Termeni de referință) Cadru general Programul Mass-media al Fundaţiei Soros-Moldova are misiunea să contribuie la dezvoltarea în Republica Moldova a unei societăţi deschise, participatorii, pluraliste, bazată pe valorile democratice prin organizarea, sprijinirea şi finanţarea activităţilor menite să încurajeze dezvoltarea presei independente, accesul la informaţie, perfecţionarea învăţământului specializat, monitorizarea activităţii instituţiilor audiovizualului, îmbunătăţirea cadrului juridic de reglementare a activităţii presei şi pe alte aspecte importante pentru crearea unui mediu favorabil de informare adecvată a cetăţenilor ţării.
Strategie: Strategia Fundației Soros-Moldova în domeniul mass-media are în centrul atenției, pe parcursul anilor 2014-2017, promovarea independenței și pluralismului presei ca factori-cheie pentru consolidarea democrației. Obiectiv: Un obiectiv de bază al Strategiei este: sprijinirea profesionalismului prin crearea unei biblioteci on-line a jurnalistului (bază de date/arhivă on-line).
Scop: În cooperare cu ONG-uri din domeniu, jurnaliști, instituții mediatice, comunitatea academică etc. să fie creată biblioteca on-line care să devină un instrument în serviciul jurnaliștilor și a cetățenilor de căutare digitală, documentare și analiză a modului în care temele prioritare sociale, economice, politice etc. sunt abordate în mass-media din Moldova. Totodată, biblioteca urmează să ofere jurnaliștilor suport suficient pentru creștere profesională, în scopul exercitării adecvate a meseriei. În bibliotecă vor fi depozitate conținuturi utile jurnaliștilor în format text, imagine, audio, video, multimedia, după o verificare prealabilă a acestora. Biblioteca on-line va fi maximal accesibilă jurnaliștilor și le va facilita, mai ales, etapa documentării. Biblioteca va cuprinde tot de ce are nevoie un jurnalist – de la manual și până la liste cu experți în diferite domenii de activitate.
Activităţi realizate:
Activități de realizat:
Rezultatul preconizat: Consolidarea instrumentelor și posibilităților de documentare; creșterea profesionalismului în jurnalismul de investigație; sporirea transparenței în abordarea temelor prioritare de pe agenda publică a mass-mediei din Moldova.
Constatare: În Republica Moldova nu există o bază de date/o bibliotecă on-line specializată, care ar înlesni activitatea jurnaliștilor, mai ales, la etapa de documentare; ar contribui la procesul de profesionalizare a angajaților din domeniul mediatic și, implicit, la calitatea jurnalismului.
Perspective proiect: Proiectul își propune la prima etapă să completeze rubrica “jurnalism” din meniul bibliotecii on-line cu investigațiile scrise de jurnaliștii din țară începând cu anul 2000. Ulterior rubrica va fi completată și cu interviuri de referință, iar conținuturile bibliotecii – actualizate în permanență.
Obiectul concursului: În perioada 8 iulie – 18 iulie 2014 a desemna o echipă din doi experți în domeniul jurnalismului.
Angajamente
Sarcini echipă:
Responsabilități:
Expert media 1:
Expert media 2:
Condiţii de participare: Pot participa la concurs persoanele fizice, care vor prezenta ofertele tehnice și financiare în conformitate cu Termenii de Referință
Eligibilitate participanți:
Admitere concurs: La concurs vor fi admise doar dosarele complete. Dosare de participare dosarele de participare vor fi perfectate în limba română. Vor constitui avantaj pentru participanții la concurs, dacă dosarele acestora vor include dovada unei experiențe anterioare similare.
Oferta tehnică pentru poziţia expert media:
Oferta financiară:
Fundaţia îşi rezervează dreptul de a exclude din concurs ofertele financiare care depăşesc bugetul disponibil în Programul Mass-Media pentru realizarea acestui proiect.
Adresa: Oferta tehnică și oferta financiară vor fi depuse într-un plic sigilat și semnat la sediul Fundației Soros-Moldova, str. Bulgară 32, cu mențiunea „Biblioteca on-line, specialist jurnalism 1 / specialist jurnalism 2, în atenția Dnei Elena Vacarciuc, Director Financiar. Fundaţia nu garantează confidenţialitatea dosarelor cu oferte tehnice şi financiare plasate în acelaşi plic sau plicuri nesigilate. Perioada de depunere a dosarelor: Termenul limită de depunere a dosarului – 18 iulie 2014, ora 16.00. Dosarele depuse după termenul limită vor fi automat descalificate. Deschiderea plicurilor cu ofertele tehnice va avea loc pe 18 iulie 2014, ora 16.00. Participanţii vor fi invitaţi prin adresele de e-mail la deschiderea ofertelor financiare şi vor fi anunţaţi pe aceeaşi cale despre rezultatele licitaţiei.Participanții vor fi anunțați despre rezultatele licitației pe parcursul lunii iulie 2014. Fundația, în timp util, va semna contracte prestări servicii cu câștigătorii concursului și va monitoriza modul de realizare a prevederilor contractului. Fundaţia va remunera prestatorul de servicii cu care a fost semnat contractul lunar, după recepționarea şi aprobarea dărilor de seamă şi semnarea actelor prestări-servicii. Implementarea lucrărilor care cad sub incidenţa prezentului anunţ va începe la 1 august 2014 şi va fi încheiată până la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii contractelor în anul 2015. Persoana de contact: Victoria Miron, Director Program Mass-Media, tel: 022 270031, e-mail: vmiron@soros.md.