fbpx

200 de copii refugiați din Ucraina și din familiile care i-au găzduit au mers la tabără de odihnă, cu suportul Fundației Soros Moldova

Data publicării
miercuri, 3 august 2022, ora 14.51

Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Centrul de Informații Universitare și Ministerul Educației și Cercetării, a asigurat odihna de vară pentru 200 de copii, dintre care majoritatea sunt copii refugiați din Ucraina.

Fundația Soros Moldova a alocat resursele financiare, iar Centrul de Informații Universitare organizează odihna copiilor, în baza listelor propuse de autoritățile țării noastre. Autoritățile centrale (Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Muncii și Protecției Sociale), locale (instituții specializate în domeniile învățământului și protecției sociale) și Centrele de cazare a refugiaților au selectat copii care au mers la tabără.

„Mulți dintre acești copii vor merge la școală în doar câteva săptămâni. Ei au plecat din casele lor, lăsând studiile, prietenii și pe cei dragi, dar au găsit în țara noastră căldură și siguranță. Sper că acești copii se vor încadra ușor în instituțiile de învățământ. Fundația Soros Moldova promovează societatea deschisă, ceea ce include asigurarea accesului tuturor la o educație de calitate”, a declarat Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros Moldova.

„Grație suportului financiar oferit de Fundația Soros Moldova, dar și a parteneriatului cu Ministerul Educației și Cercetării, am putut organiza această tabără de vară pentru circa 200 de copii din familiile refugiate din Ucraina, dar și copii din Moldova. Ne-am axat pe recreerea copiilor pentru a-i putea ajuta să uite, câtuși de puțin, de ororile acestui război. Totodată, interacționând cu semenii lor din Moldova, prin activități culturale, sportive, distractive și jocuri, copiii din Ucraina vor putea să se integreze mai ușor în societate, în cazul în care familiile lor vor decide să rămână în țara noastră pentru o perioadă mai îndelungată”, a spus Angela Mușet, directoarea executivă a Centrului de Informații Universitare.

De la începutul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022, Fundația Soros Moldova a susținut mai multe inițiative în suportul refugiaților din Ucraina. Una dintre inițiative, realizată în parteneriat cu organizația AVE Copiii prevede asigurarea a 1000 de copii refugiați cu rechizite școlare, iar în parteneriat cu CCF Moldova, Fundația Soros Moldova sprijină activitatea a cinci centre de zi, care prestează servicii de recreere pentru sute de copii, inclusiv refugiați din Ucraina.