fbpx

Ala Iațco: „Lucrăm cu toate categoriile de consumatori de droguri și lucrători ai sexului comercial”

Data publicării
joi, 21 octombrie 2021, ora 06.32

Ala Iațco ajută consumatorii de droguri și persoanele cu HIV deja de 23 ani. În anii 1998-2020 activitatea ei era legată de asociația bălțeană „Tinerii pentru dreptul la viață”. Din 2004, Ala Iațco activează în „Uniunea pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor”. Activitatea ei a fost legată dintotdeauna de domeniul sănătății publice, în ceea ce ține de HIV și asistența persoanelor consumatoare de droguri.

„Îmi amintesc cu drag de anii studenției”

— După cum își aduce aminte mama, eu dintotdeauna am îmi doream să ajut oamenii. În anul 1998, după ce am absolvit liceul, întrebarea „unde să-mi continui studiile?” nu a apărut – a fost decis că voi studia la Universitatea de Stat din Bălți „Alecu Russo”. Atunci erau timpuri grele pentru multă lume, inclusiv familia mea. Studii în capitală ar fi prea costisitoare, iar Bălțiul era mult mai aproape de casă.
Împreună cu mama am venit să depunem documentele și am stat să analizăm ce facultăți sunt. Exact în acel an a apărut o specialitate nouă: „pedagog psihosocial, asistent social”. Acest domeniu mi-a atras atenția din start, pentru că îmi oferea posibilitatea să lucrez cu oamenii și să le fiu utilă. Mama a așteptat să-mi fac alegerea, după care a zis că și ea crede că această activitate va fi pe placul meu.

La Bălți aproape că nu aveam cunoscuți, cu excepția unor rude în etate. Așa s-a întâmplat că m-a captivat anume activitatea de voluntariat. Tot atunci, pentru prima dată la Bălți, a avut loc un eveniment de tipul „Tinerii împotriva SIDA și drogurilor”. În acei ani, Fundația Soros Moldova începea programele sale de luptă cu HIV/SIDA și consumul drogurilor. Cunoscuții m-au invitat să ajut la organizarea acestei activități și în acest fel am devenit voluntară. Atunci am înțeles că societatea noastră nu cunoaște aproape nimic despre cum să lupte cu această boală, cum să se protejeze, unde să se adreseze pentru ajutor consumatorii de droguri. Am decis că vreau să activez anume în acest domeniu.

Îmi aduc aminte cu drag de anii mei de studenție. Nu am regretat nicio secundă că am ales să studiez Pedagogia și Psihologia. Atunci, asistența socială și psihologia în Bălți era la începuturi. Știți că atunci când ceva abia se începe, toți „ard” cu această idee, vor să facă cât mai multe, să învețe, să arate, să demonstreze că asta e necesar! Profesorii, adevărați profesioniști, care își adorau profesia au reușit să ne implice și pe noi, studenții. Sunt foarte recunoscătoare destinului și oamenilor pe care i-am întâlnit atunci. Așa mi-am găsit ocupația vieții și fericirea în plan profesional, de a fi ceea ce sunt.

„Este important să-i susținem, dar nu să-i pedepsim”

— La început, lucram mult cu tinerii Treptat, am lărgit cercul de persoane pentru care activa organizația noastră. Noi lucram cu oamenii care aparțin grupurilor de mare risc privind infectarea cu HIV, respectiv: consumatorii de droguri injectabile și tinerii care prestează servicii sexuale. Vreau să subliniez: eu accept faptul că omul se droghează și nu-l judec. Consider că el sau ea are nevoie de ajutor și susținere psihologică. Sunt convinsă că noi nu avem dreptul să-i condamnăm și pedepsim pe cei care consumă droguri.

Noi nu ne alegem nici trăsăturile moștenite, nici trăsăturile de bază ale caracterului. Da, sigur, personalitatea se formează pe parcursul vieții și omul poate și trebuie să se perfecționeze, însă sunt și anumite trăsături, predispoziții care sunt înnăscute. Există oamenii cu predispoziții la droguri nu doar genetice, ci și psihologice. În ceea ce privește posibilitatea obținerii unor substanțe, aici cred că totul e clar. Dacă drogurile nu sunt disponibile, nu are posibilitate să le cumpere, atunci omul nici nu le consumă. Din păcate, în societatea noastră nu e o mare problemă să obții substanțele interzise.
Este foarte important să nu fie pedepsite aceste persoane, ci să le susținem, să le oferim ajutor specializat, complex, ajutându-le să înțeleagă că nu trebuie să lase mâinile, chiar dacă au devenit dependenți. E important să aibă grijă de sănătate. Noi explicăm de fiecare dată că o seringă curată va exclude riscul infectării cu HIV și hepatite, iar folosirea prezervativului este obligatorie pentru că va apăra atât sănătatea dumneavoastră și cât și a partenerului.

„O parte dintre colegii noștri au trecut prin asemenea experiențe”

— O parte din lucrătorii organizației noastre au fost consumatori de droguri, iar acum îi ajută pe alții să depășească această etapă. Ei nu stau într-un oficiu comod, ei activează în teren – au mulți cunoscuți, știu locațiile unde se adună consumatorii de droguri. Ei vin și le vorbesc, împart seringi noi și prezervative, adună seringi utilizate pentru nimicire, împart materiale informative, testează pentru HIV, hepatite și sifilis, determină riscul infectării cu tuberculoză, recomandă medici și alți specialiști. Organizația dispune de un aparat special care distruge seringile folosite, noi fiind obligați să nimicim toate materialele potențial periculoase – noi le colectăm de pe jos, din locurile unde de obicei sunt consumate drogurile injectabile.

Lucrul de acest fel este numit „de la egal la egal”. Este puțin probabil ca acei care au probleme cu drogurile, vor dori să contacteze cu lucrătorii sociali necunoscuți pentru dânșii, pe când persoana care a trecut prin experiența drogurilor are mult mai multe șanse să stabilească un dialog. Da, e incredibil de greu de învins dependența. S-a mai întâmplat ca persoanele care lucrau cu noi să aibă căderi.
Pentru ca omul să renunțe la consumul de droguri este nevoie de determinarea lui, dar și de ajutorul apropiaților și profesioniștilor (medici, psihologi, asistenți sociali, foști consumatori de droguri). Unul dintre scopurile noastre este informarea privind posibilitățile de tratament atât la nivelul municipiului, cât și a țării. În prezent sunt foarte răspândite drogurile sintetice, așa-numita „sare”. Se poate părea că dacă pentru consumul lor nu este necesară seringa atunci riscul de infectare cu diferite boli e mic. Din păcate nu. În realitate, consumul acestor droguri provoacă hiperactivitate și, drept urmare, crește numărul relațiilor sexuale. Iar dacă aceste persoane nu se vor proteja, atunci riscul infectării cu HIV și, mai ales, cu hepatite devine foarte mare. Așa dar, lucrăm cu toate categoriile de consumatori de droguri, nu doar cu acei care folosesc droguri injectabile.

Echipa noastră activează nu doar la Bălți, ci și la Ungheni și Fălești. În prezent, încercăm să ajungem și la Briceni, Edineț, Ocnița – tot nordul Republicii Moldova.

Pot să spun că, timp de un an, prin organizația oferă suport pentru aproximativ 3.000 de consumatori de droguri, două treimi fiind bălțeni, iar ceilalți – din satele și raioanele învecinate. Totodată, în ultimii ani am reușit să identificăm și să discutăm cu peste 800 de lucrătoare ale sexului comercial. În linii mari, tinerele vin să presteze serviciile la Bălți. Cu trebuie să purtăm discuții despre protejarea în timpul actului sexual, noi distribuim prezervative și încercăm să le asigurăm acces la ginecolog, ca ele să aibă grijă de sănătatea sa.

Din echipa centrului nostru fac parte mai mulți specialiști: activează permanent o asistentă medicală, pot fi obținute în mod regulat consultările unui psiholog, angiochirurg, ginecolog, dermatovenerolog, narcolog, infecționist, avem chiar și un automobil echipat cu toate cele necesare pentru a oferi servicii în diferite locații. În acest fel, noi vrem să fim cât mai aproape de beneficiarii noștri.

„Civilizație înseamnă ajutor”

— Atitudinea societății față de activitatea noastră e diferită. Cineva, la fel cum am fost eu, compătimește și vine să facă voluntariat. Alții au atitudine negativă – cică sunt probleme mai importante decât „narcomanii” și lucrătoare ale sexului comercial. Sunt convinsă, însă, că nu trebuie să ne prefacem că nu există oameni necăjiți. Nimeni nu poate fi sigur că nenorocirea nu va veni în casa lui sau în cercul lui de apropiați.

De aceea, să ajutăm și, mai ales, să-i informăm pe cei care se află într-o situație de viață complicată nu e doar omenește, ci și civilizat. Bunăstarea societății nu este doar raportul între salarii și prețul la produse, ci e și atitudinea față de cei care au nevoie de ajutor. Nu doar organizațiile obștești ar trebui să caute finanțatori și să atragă investiții în asemenea domenii, dialog trebuie să existe și cu autoritățile, cu familia, cu tinerii, cu Poliția, cu medicii etc. Prin efortul comun vom atinge mai multe pentru ca societatea să fie mai sănătoasă în ansamblu.

Este foarte important să acordăm atenție tinerilor, căci anume în această vârstă majoritatea consumatorilor încearcă drogurile. În primul rând, le este interesant, mai ales ceea ce e interzis, așa e omul. Iar într-al doilea rând, ei nu conștientizează consecințele și cred că nimic nu se va întâmpla, iar sănătatea lor este în afara pericolului. Tinerii mai rar se gândesc la sănătate, din păcate.

Iar întrebarea în vogă privind legalizarea drugurilor, în opinia mea, nu este așa de simplă cum unii politicieni și alte persoane încearcă să o prezinte. Din experiență vă spun că legalizarea nu va diminua consumul de substanțe narcotice. Da, asta va permite statului să controleze și mai mult sfera dată, va simplifica accesul la unele medicamente incluse pe lista substanțelor interzise. Însă aici e foarte important să studiem toate laturile problemei.

Acest material a fost elaborat la inițiativa Fundației Soros Moldova care, din 1992, susține organizațiile societății civile din țara noastră. Fundația Soros Moldova este o organizație apolitică și necomercială, care promovează valorile societății deschise, democrația, ideile inovatoare și susține persoanele care aduc schimbări pozitive pentru ca Republica Moldova să devină un loc mai bun pentru trai. Deja de mai mulți ani, Fundația Soros Moldova susține organizațiile din Bălți care activează, inclusiv, în domeniul sănătății publice și asistenței sociale.