Declarație cu ocazia aniversării a 30 de ani de la crearea Fundației Soros Moldova
luni, 17 octombrie 2022, ora 16.30
În pofida vremurilor extrem de dificile, această aniversare este un prilej de optimism și bucurie pentru rezultatele înregistrate pe parcursul a trei decenii. Nu este doar o aniversare a unei organizații filantropice. Este o aniversare a ideilor și viziunii lui George Soros în Moldova.
De asemenea, este aniversarea unei adevărate constelații de organizații ale societății civile, care împreună cu întreaga societate moldovenească, au muncit la depășirea obstacolelor și provocărilor cu care s-a confruntat țara noastră pe parcursul acestor ani. Nu în ultimul rând, este o aniversare a tuturor celor pe care noi îi numim vizionari – bărbați și femei care au refuzat să cedeze în fața greutăților și s-au încăpățânat să creadă că nu e totul pierdut și în această țară lucrurile mai pot fi schimbate spre bine. Acești oameni sunt membrii comunității Soros, sunt în toată Moldova și în toată lumea.
Trei decenii în urmă țara noastră obținea independența și pornea la un drum deloc ușor. Era o perioadă a marilor dezamăgiri dar și a marilor oportunități. Unul dintre primii care au întins o mână de ajutor, a fost omul de afaceri și filantropul George Soros care a răspuns invitației vizionarilor de aici și a venit în Moldova. A făcut-o pentru că el însuși a trecut prin asemenea de greutăți, el știa care este valoarea libertății și înțelegea importanța luptei cu injustiția, sărăcia, necunoașterea.
Prin crearea Fundației, George Soros a investit în oamenii acestei țări.
Fundația nu ar fi reușit de una singură. În toți acești ani Fundația a lucrat cot la cot cu cei mai activi oameni din societate, din comunitățile de la firul ierbii, din instituțiile publice, locale și centrale. Fundația a lucrat împreună cu dumneavoastră: luptătorii pentru democrație și drepturile omului, cei cărora le pasă și cărora nu le-a fost frică să privească înainte, să realizeze proiecte inovative, să pună întrebări incomode și să insiste să primească răspunsuri, cei care au înfruntat inerția chiar și atunci când mii de voci în jur repetau nu acum, nu este posibil, nu este momentul potrivit. În pofida tuturor acestor voci, noi am reușit să realizăm multe.
Împreună am pus bazele unei societăți civile durabile. Împreună am editat cărți, am dotat școli și biblioteci. Am creat săli de calculatoare conectate la internet pentru a spori accesul cetățenilor la informație; pentru a încuraja curiozitatea, dialogul deschis, lupta de idei, libertatea de exprimare și respectul reciproc.
Fundația a investit mult și în dezvoltarea spiritului participativ al tinerilor. Am susținut cu burse de merit elevii și studenții harnici. Am dezvoltat domeniul dezbaterilor academice, pentru ca tinerii să învețe să gândească independent, să fie pregătiți să devină viitori lideri. Mulți din acei tineri au rămas în țară și acum pun umărul la dezvoltarea ei.
Am fost alături de comunitatea artiștilor și oamenilor de cultură, oferindu-le oportunități de învățare, experimentare și creștere.
Am investit mult în dezvoltarea jurnalismului de calitate, a mass-media independente.
Nu am fost totdeauna foarte comozi, i-am deranjat pe dușmanii democrației și ai societății deschise, care ne mai atacă periodic, cu felurite teorii conspiraționiste. Din fericire acestea nu prea prind la public. Asta pentru că, în cele mai grele momente, Fundația a fost alături de societate, de pedagogi, de medici, de familiile defavorizate, iar când a început pandemia COVID-19 am fost printre primii care au venit în ajutorul celor care aveau nevoie.
De fiecare dată când a existat deschidere pentru colaborare noi am susținut statul pentru a dezvolta legislația în diverse domenii: educație, mass-media sau justiție. Împreună am creat sau dezvoltat servicii atât de necesare societății: de la asistența juridică garantată de stat până la îngrijiri paliative și servicii sociale pentru persoanele cu dizabilități.
În tot acest timp, am avut parte și de suportul constant al partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, suntem recunoscători Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Germaniei, Franței, Olandei și tuturor celorlalți prieteni ai Moldovei pentru susținerea pe care au oferit-o și o mai oferă acestei țări.
Un merit aparte în toate aceste realizări revine echipei extraordinare a Fundației. Dragi colegi, de ieri și de azi, vă mulțumesc pentru că nu conteniți să-i inspirați pe cei din jur prin profesionalismul, munca și dedicația voastră.
Da, suntem încă foarte departe de a fi soluționat toate problemele. Moldova încă se mai confruntă cu provocări enorme. Noi vom continua să punem în practică viziunea lui George Soros despre Societatea Deschisă așa cum am făcut-o până acum. Fundația continuă să fie alături de societate și oameni, pentru a face tot posibilul ca Moldova să devină o democrație funcțională și un loc mai bun pentru trai.
Petru Culeac,
Director executiv