Soros Foundation Moldova (FSM)

Good Governance

The goal of the Good Governance department is to enhance transparency, accountability, and efficiency of public authorities.

Our priorities:

Justice and Human Rights

The Justice and Human Rights Department’s vision of rule of law is built on the solid grounds of a fair, accessible and predictable justice delivery system, which effectively safeguards fundamental human rights.

The Department develops and implements activities in several areas, crucial for the fulfilment of its vision, including Human Rights, Judiciary, Access to Justice, and Criminal Justice.

 


OUR PRIORITIES

Public Health

The department's mission is to promote good governance in the health sector, to contribute to increasing the equitable access of the population to responsive health and social services, and to promote responsible actions for the protection of environment.

Media Program

Media Department's mission is to contribute to the development of an open, participatory, pluralistic and value-based society in the Republic of Moldova by organizing, supporting and financing activities aimed at encouraging the development of an independent media sector and improving access to information.

 

DEPARTMENT'S PRIORITIES

Other initiatives

Education Support Project

Au fost desemnate propunerile de proiect câștigătoare pentru primul Lot al Programului de Granturi finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Soros-Moldova

Fundația Soros-Moldova a desemnat propunerile de proiect câștigătoare, incluse în primul lot „Servicii sociale comunitare pentru persoane cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale” al Programului de granturi, desfășurat în perioada 15 august – 4 octombrie 2018.

17 organizații neguvernamentale de nivel local, în parteneriat cu autoritățile publice, vor crea și/sau extinde servicii sociale comunitare pentru persoane cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale în diverse localități ale republicii, prin intermediul Programului de granturi dedicat organizațiilor societății civile de nivel local pentru dezvoltarea serviciilor sociale comunitare. Valoarea proiectelor variază de la 23,000 pînă la 50,000 Euro, iar serviciile sociale vor fi dezvoltate în strînsă colaborare cu Autoritățile Publice Locale sau Centrale pentru a le asigura durabilitatea după finalizarea proiectelor.
 
Astfel, în Moldova, în perioada anilor 2019-2020, vor fi create 6 locuințe protejate și 2 case comunitare ce vor oferi adăpost și îngrijire temporară sau de lungă durată pentru persoane cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale. Locuințele protejate vor fi create în Bălți, Bădiceni, Briceni, Cocieri și Fălești, iar casele comunitare în Orhei și Peresecina.
 
De asemenea vor fi create 5 servicii Echipă mobilă care vor oferi asistență la domiciliul beneficiarilor. Serviciile Echipă Mobilă raionale vor fi dezvoltate și vor funcționa în Taraclia, Cantemir, Dondușeni și Leova, dar și în Glodeni.
 
La Ungheni va fi creat un centru de igienă, inclusiv o frizerie pentru persoanele care, în virtutea dizabilității,  nu se pot autoîngriji sau nu dispun de utilități. Părinții și copiii vor găsi și putea utiliza dușurile cu apă caldă, precum și produsele necesare pentru igiena corporală și pentru spălarea rufelor. Autorii proiectului așteaptă un număr impunător de persoane să treacă pragul centrului.  
La Călărași și Leova vor fi create servicii de logopedie și dezvoltare a sensibilității motorice pentru copiii cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale.
 
Centrul de Intervenție Timpurie din orașul Criuleni va fi renovat și dotat cu echipament și materiale didactice, astfel asigurând asistență specializată de calitate copiilor de vârstă fragedă, cu tulburări de dezvoltare sau risc de apariție a acestora, în parteneriat cu familiile lor, la nivelul raioanelor Criuleni și Dubăsari.
 
Bugetul total al primului lot „Servicii sociale comunitare pentru persoane cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale” al Programului de granturi a constituit 800,000 Euro.
 
În curând urmează să fie anunțate și propunerile de proiect câștigătoare din cel de al doilea lot „Servicii sociale comunitare pentru copiii din grupuri vulnerabile” al Programului de granturi.
 
Programul de granturi face parte din Proiectul ”Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova/Departamentul Sănătate Publică în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianţa Organizaţiilor pentru Persoanele cu Dizabilităţi.