Soros Foundation Moldova (FSM)

Good Governance

The goal of the Good Governance department is to enhance transparency, accountability, and efficiency of public authorities.

Our priorities:

Justice and Human Rights

The Justice and Human Rights Department’s vision of rule of law is built on the solid grounds of a fair, accessible and predictable justice delivery system, which effectively safeguards fundamental human rights.

The Department develops and implements activities in several areas, crucial for the fulfilment of its vision, including Human Rights, Judiciary, Access to Justice, and Criminal Justice.

 


OUR PRIORITIES

Public Health

The department's mission is to promote good governance in the health sector, to contribute to increasing the equitable access of the population to responsive health and social services, and to promote responsible actions for the protection of environment.

Media Program

Media Department's mission is to contribute to the development of an open, participatory, pluralistic and value-based society in the Republic of Moldova by organizing, supporting and financing activities aimed at encouraging the development of an independent media sector and improving access to information.

 

DEPARTMENT'S PRIORITIES

Other initiatives

Education Support Project

Transportul municipal în Chișinău trebuie să fie organizat în baza experienței orașelor Cluj-Napoca, Tallinn, Vilnius sau Ljubljana

Transportul în Municipiul Chișinău trebuie organizat în baza experienței orașelor Cluj-Napoca, Tallinn, Vilnius sau Ljubljana, care au adoptat o viziune strategică de lungă durată în conformitate cu anumite Planuri de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). Aceasta este una din concluziile Studiului de politici publice „Eficientizarea managementului transportului public în municipiul Chișinău”, elaborat de Cristina Voroneanu, bursieră în cadrul Programului de burse în domeniul Politicilor Publice, implementat și finanțat de Fundația Soros Moldova. Studiul a fost prezentat în cadrul unei discuții cu autoritățile publice locale și experții în domeniu.

„Dezvoltarea rețelei de transport se face sporadic, în lipsa unei strategii pe termen mediu și lung care ar seta obiectivele și mijloacele de îmbunătățire a serviciilor de transport public. Soluția propusă de autorități privind înnoirea parcului de troleibuze și înlocuirea microbuzelor cu autobuze până în anul 2023 este pe termen mediu și va rezolva problema doar parțial, fără a contribui la îmbunătățirea managementului și proceselor de gestionare a transportului public”, a menționat autoarea studiului, Cristina Voroneanu.

„Un aspect important în tot ce însemnă dezvoltarea transportului public este capacitatea de a atrage oameni care știu cum să planifice corect și să dezvolte un sistem de transport public. Asta înseamnă în primul rând capacitatea de a-i plăti bine, de a oferi un nivel de salarizare decent”, a declarat Victor Chironda, viceprimarul municipiului Chișinău.

„Viziune strategică există, dar nu avem plan de acțiuni și posibilități manageriale și financiare pentru a realiza aceste acțiuni. Este nevoie mai întâi să fie realizată o rețea de bază cu forțele transportului municipal și după existența rețelei, începem dotarea cu numărul de mijloace necesare de transport”, a spus Victor Ceban, conferențiar universitar, Universitatea Tehnică a Moldovei, în susținerea conceptului transportului public administrat de municipalitate.

Evenimentul este parte a Programului de burse în domeniul Politicilor Publice, implementat de către Departamentul Buna Guvernare al Fundației Soros Moldova în parteneriat cu Hertie School din Berlin. În cadrul proiectului, 6 tineri cercetători au beneficiat de instruire și de suportul experților pentru elaborarea unor documente de politică publică pe subiecte de interes național.