Soros Foundation Moldova (FSM)

Good Governance

The goal of the Good Governance department is to enhance transparency, accountability, and efficiency of public authorities.

Our priorities:

Justice and Human Rights

The Justice and Human Rights Department’s vision of rule of law is built on the solid grounds of a fair, accessible and predictable justice delivery system, which effectively safeguards fundamental human rights.

The Department develops and implements activities in several areas, crucial for the fulfilment of its vision, including Human Rights, Judiciary, Access to Justice, and Criminal Justice.

 


OUR PRIORITIES

Public Health

The department's mission is to promote good governance in the health sector, to contribute to increasing the equitable access of the population to responsive health and social services, and to promote responsible actions for the protection of environment.

Media Program

Media Department's mission is to contribute to the development of an open, participatory, pluralistic and value-based society in the Republic of Moldova by organizing, supporting and financing activities aimed at encouraging the development of an independent media sector and improving access to information.

 

DEPARTMENT'S PRIORITIES

Other initiatives

Education Support Project

53% dintre cetățeni nu se simt în siguranță în Republica Moldova, studiu

Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova consideră că statul nu reușește să le asigure siguranța. Cele mai nesigure medii pe timp de zi fiind piața, transportul public și strada. Pe timp de noapte, strada devine cel mai nesigur mediu. Sunt datele sondajului sociologic „ Victimizarea și gestionarea fenomenului infracționalității în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, realizat cu sprijinul Fundației Soros Moldova.

Prin comparație cu anul 2010, când a fost dat publicității un sondaj similar, în prezent se atestă o îmbunătățire a percepției cetățenilor față de gradul de securitate din Republicii Moldova. Totuși, cea mai mare parte dintre respondenți nu se simte în siguranță și consideră că autoritățile statului au o capacitate redusă de a le asigura protecția.

„În 2010, 30% dintre respondenți spuneau că nu se simt în siguranță la piață. În 2021 percepția a scăzut la 29%, acesta fiind mediul în care persoanele se simt în cea mai mică siguranță. Următorul mediu puțin sigur este transportul public, 19% dintre respondenți au spus că nu se simt în siguranță în transportul public. 15% dintre respondenți se simt nesiguri în parcuri, în stradă, chiar și în timpul zilei. Cu privire la percepția siguranței de timp de noapte, cel mai nesigur mediu rămâne strada, 38% dintre respondenți au spus că noaptea nu se simt în siguranță în stradă”, a precizat Jean Redpath, expertă internațională, autoarea raportului de analiză a datelor statistice.

Studiul mai arătă că în ultimii 10 ani se atestă o crește a gradului de încredere a populației în instituția poliției. 22% dintre respondenți consideră că activitatea poliției și serviciile prestate de oamenii legii s-au îmbunătățit. „53% dintre respondenți consideră că statul Republica Moldova nu le asigură securitatea. Totuși este o îmbunătățire semnificativă față de datele sondajului din 2010, care arătau că 65% dintre respondenți consideră că statul nu le asigură securitatea”. „Raioanele care sunt mai aproape de frontiera de stat cu România sau Ucraina se simt mai protejați și asta poate avea legătură cu activitatea poliției de frontieră”, a mai spus Jean Redpath.

Sondajul a fost realizat cu sprijinul Soros Moldova, pe un eșantion de 4553 de persoane și are o marjă de eroare de 1,5%. Fundaţia Soros promovează valorile societății deschise, sprijină democrația și susține ideile inovative.