Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) lansează Campania „Cunoaşte-ţi candidatul!”

Astăzi, 5 octombrie, Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) lansează Campania „Cunoaşte-ţi candidatul”, ediţia 2010. Scopul Campaniei este de a informa cetăţenii despre candidaţii electorali care nu întrunesc criteriile de integritate morală, încurajând cetăţenii cu drept de vot să aleagă candidaţii necompromişi la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie curent. În acest sens, organizaţiile constituente ale ICPC vor monitoriza listele partidelor politice înregistrate la Comisia Electorală Centrală şi vor face publice rezultatele monitorizării în ajunul alegerilor din această toamnă.

Monitorizarea propriu-zisă va fi efectuată de un grup de jurnalişti profesionişti, sub protecţia anonimatului, în baza unor „criterii de integritate” elaborate de ICPC. Dosarele vor fi verificate de un grup de referenţi şi jurişti (persoane ne-afiliate politic, cunoscute publicului larg şi cu experienţă în jurnalism). ICPC va oferi formaţiunilor politice posibilitatea să conteste rezultatele monitorizării sau să retragă candidaţii compromişi de pe listele lor, înainte de a fi publicate. În final, va fi întocmită lista candidaţilor nedemni să deţină funcţia de deputat în viitorul parlament.

ICPC a fost lansată în noiembrie 2008 de către 7 organizaţii neguvernamentale: Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul de Promovare a Libertăţii de Exprimare şi a Accesului la Informaţie “Acces-info” şi Fundaţia Soros-Moldova.

La eveniment sunt invitaţi reprezentanţi ai partidelor politice, instituţiilor publice, organizaţiilor internaţionale şi organizaţiilor neguvernamentale.

Mai multe detalii despre activităţile ICPC le puteţi găsi pe pagina web: www.moldovacurata.md.