Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Training "Emisiunea de Dezbatere la Staţia Radio/TV", 10-16 ianuarie 2011, Bulgaria

În perioada 10-16 ianuarie 2011, peste 50 manageri, jurnalişti şi operatori de la staţiile de radio şi televiziune, membre ale Reţelei, au participat la un training organizat în localitatea Pamporovo din Bulgaria de Fundaţia Soros-Moldova în parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltarea mass-media din Sofia. Agenda instruirii a cuprins conceperea şi producerea subiectelor, jingle-urilor, dar, în principal, s-a axat pe realizarea dezbaterilor radiofonice şi televizate, inclusiv ale celor electorale, în condiţii maximal apropiate de cele reale.

Trainingul din Bulgaria a succedat două întruniri ale Reţelei în Moldova în cadrul cărora a fost analizată activitatea posturilor de radio şi tv regionale în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010. Astfel, căutarea soluţiilor pentru problemele identificate şi dezbătute acasă a continuat în Bulgaria. Participanţii la training au menţionat în mod deosebit utilitatea sesiunilor cu activităţi practice, având în vedere perspectiva alegerilor generale locale din Moldova în vara anului în curs.

Reprezentanţii staţiilor de radio au fost ghidaţi pe parcursul trainingului de Nina Alexandrova şi Dilian Stoyanov, iar reprezentanţii televiziunilor – de Dmitr Iskrenov şi Georgy Kurtev. Ei sunt jurnalişti cunoscuţi în Bulgaria, buni profesionişti şi cunoscători ai domeniului. Munca lor a fost înalt apreciată în anchetele de evaluare a trainingului.
Realităţile din Moldova se deosebesc de cele din Bulgaria, dar principiile jurnalistice sunt identice şi cu cât le vom urma mai fidel, cu atât vom fi mai utili publicului. Este concluzia comună la care au ajuns participanţii la training.

Trainingul este parte a programului de „Consolidare a Reţelei Radiodifuzorilor Regionali în producerea de programe audiovizuale cu caracter comunitar şi public” din cadrul Proiectului „Asigurarea Bunei Guvernări în Moldova prin Sporirea Participării Publice”. Proiectul este finanţat de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Asdi) şi implementat de Programul Mass-Media al Fundaţiei Soros-Moldova.