Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Serviciile de îngrijiri paliative surprinse prin obiectivul aparatului de fotografiat

Fundaţia Filantropică Medico-Socială „Angelus Moldova” lansează o expoziţie de fotografii realizate de Dorin Goian. Expoziţia va putea fi văzută în spatele monumentului Ştefan cel Mare şi Sfânt, în perioada 24 octombrie – 4 noiembrie, 2011, în regim non-stop. Evenimentul este susţinut financiar de Programul Sănătate Publică al Fundaţiei Soros-Moldova.

Fotograful Dorin Goian a vizitat, împreună cu echipa Hospice Angelus, pacienţi cu boli incurabile, beneficiari ai serviciilor de îngrijire paliativă, surprinzând prin obiectivul aparatului de fotografiat viaţa de fiecare zi a acestor persoane. Rezultatul este o privire rară asupra unei perioade de viaţă ascunse, plină de emoţii complexe.

„Îngrijirea paliativă înseamnă a-ţi trăi viaţa cu demnitate şi din plin până în ultimele zile. Suntem onoraţi de faptul că Dorin Goian a reuşit să capteze aceste momente importante, transmiţând prin imagini foarte multă putere”, a menţionat Valerian Isac, director executiv al Fundaţiei Angelus Moldova.

Expoziţia, care inserează 15 fotografii, face parte dintr-o serie de evenimente organizate de Fundaţia Filantropică Medico-Socială „Angelus Moldova” pentru a marca Ziua Mondială a Îngrijirii Paliative 2011. Astfel, la 6 octombrie, Hospice Angelus a organizat concertul de binefacere „Voci pentru Hospice”, în cadrul căruia au participat formaţia Univox, chitaristul american Greg Reiter şi interpreta Geta Burlacu. De asemenea, pe 27 octombrie, în incinta sălii de conferinţă a Institutului Oncologic din mun. Chişinău, va avea loc Conferinţa naţională „Îngrijiri Paliative – paralele între Vest şi Est”. La eveniment, vor participa medici de familie, reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale din ţară, care prestează servicii de îngrijiri paliative şi organizaţii donatoare ce susţin dezvoltarea acestor servicii.

Prin aceste evenimente, Fundaţia Filantropică Medico-Socială „Angelus Moldova” îşi propune să atragă atenţia publicului asupra faptului că există servicii de îngrijire paliativă pentru bolnavii incurabili din R. Moldova, iar acestea sunt asigurate gratuit.

___________________________________________________________________________________________________________________________________
Dorin Goian, fotograf documentar, s-a născut la Chişinău, Republica Moldova. Este licenţiat în Marketing şi a activat în acest domeniu pînă în 2006. Pe parcursul anului 2005, Dorin a fotografiat oamenii în condiţii dificile din localită'ile rurale în timpul călătoriei sale prin ţară. În 2006, Dorin a emigrat în Canada unde şi-a continuat studiile în fotojurnalism la Colegiul Loialist, în perioada 2007-2009. În anul 2009, a participat la Magnum Workshop din Toronto la Contact Photo Festival. Fotografiile sale descriu realitatea societăţii în care trăim cu toate lucrurile frumoase şi mai puţin plăcute. Dorin lucrează în cadrul proiectelor sale personale de lungă durată atingând subiecte care în mod normal nu sunt abordate de către newsmedia.

Fundaţia Filantropică Medico-Socială “Angelus Moldova” este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică, non-profit, scopul căreia este de a crea un nou sistem de asistenţă medico-socială, destinat bolnavilor incurabili de cancer în stadii avansate şi terminale, cît şi familiilor acestora. Persoane de contact: Valerian Isac, Director executiv, e-mail: valerian@hospiceangelus.md. Telefon de contact: 24-48-50.

Programul Sănătate Publică al Fundaţiei Soros-Moldova promovează sănătatea şi drepturile persoanelor marginalizate prin dezvoltarea competenţelor liderilor societăţii civile şi implicarea activă a ONG-urilor în procesul de dezvoltare a politicilor de sănătate. În 2011, sunt implementate următoarele iniţiative: Drept şi sănătate, Îngrijiri Paliative, Iniţiative în Sănătate Mintală, Reducerea Riscurilor, Sănătate şi Media. Persoane de contact: Liliana Gherman, Director al Programului Sănătate Publică, e-mail: lgherman@soros.md; Victoria Condrat, Coordonator al Programului Sănătate Publică, e-mail: vcondrat@soros.md. Telefon de contact: 27-00-31.