Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Femeile din R. Moldova au găsit soluţii pentru necesităţile comunităţilor locale, printr-un proiect implementat de Fundaţia Soros-Moldova

Aliona Bîrna era directoare adjunct la Şcoala de Arte „Maria Bieşu”, r. Ştefan-Vodă, în momentul când a decis că vrea să schimbe lucrurile la nivelul decizional din localitate, dar şi în comunitate. Pentru asta însă avea nevoie să-şi consolideze cunoştinţele în liderism, dar şi capacităţile în implementarea proiectelor. Susţinerea a găsit-o în cadrul proiectului „Încurajarea şi abilitarea femeilor de a participa activ în viaţa comunităţii”, implementat de Programul Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova, cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.

Proiectul şi-a propus să încurajeze şi să dezvolte abilităţile femeilor din localităţile rurale de a se implica în iniţiativele comunitare şi de a participa în procesul decizional. Ţinând cont de faptul că în 2011 au avut loc alegeri locale, programul a vizat în special femeile care aveau intenţia să candideze. Alături de Aliona Bîrna, alte 100 de femei din 23 de regiuni ale ţării (Căuşeni, Drochia, Bălţi, Hânceşti, Călăraşi, Leova, Cantemir, Străşeni, Ialoveni, Soroca, Făleşti, Nisporeni, Floreşti, Glodeni, Ungheni, mun. Chişinău, Cahul, Dubăsari, Edineţ, Ocniţa, Teleneşti, Rezina şi Basarabeasca) au beneficiat de instruirile din cadrul proiectului. Ulterior, participantelor le-au fost oferite granturi pentru implementarea diferitor iniţiative locale.

Aliona Bîrna este de părere că un consilier local nu trebuie să fie un spectator în cadrul şedinţelor, unde ascultă şi ridică mâna pentru a vota, ci trebuie să aibă un rol activ în comunitate, să propună soluţii pentru rezolvarea problemelor. Această convingere a şi ajutat-o să câştige un mandat de consilier în urma alegerilor locale din această vară. Mai mult, în parteneriat cu alte organizaţii neguvernamentale, a mobilizat comunitatea din Ştefan-Vodă şi au amenajat teritoriul din preajma şcolii, care a devenit un loc de întâlnire pentru localnici. Astăzi, beneficiara proiectului speră că acţiunile sale vor influenţa şi alte persoane din comunitate, căci potrivit ei: „Pe lângă faptul că m-am remarcat la nivel local, am învăţat importanţa lucrului în echipă, am reuşit să conving oamenii să creadă în propunerile mele şi am obţinut mai multă încredere în propriile forţe şi dorinţe”.

Proiectul „Încurajarea şi abilitarea femeilor de a participa activ în viaţa comunităţii” a presupus două programe de instruire privind abilitarea femeilor din zonele rurale. În urma primelor instruiri, au fost oferite 13 granturi în valoare totală de 123,776 USD, care au încurajat şi abilitat peste 500 de femei să se implice în viaţa comunităţii. În cadrul alegerilor locale, 290 dintre beneficiarele granturilor s-au înscris în cursa pentru primărie şi consiliu local. În rezultat, peste 90 de femei au devenit consiliere locale, iar 8 au obţinut funcţia de primar.

În cadrul celei de-a doua instruiri, 65 de femei şi-au dezvoltat abilităţile de liderism, au învăţat cum să se promoveze în faţa alegătorilor, cum să se implice cât mai eficient în comunitatea din care fac parte, cum să identifice şi să rezolve necesităţile stringente ale comunităţii. În urma acestei instruiri, 45 de femei au decis să candideze în alegerile locale. 22 dintre ele au fost alese în consiliile locale, iar 4 au obţinut mandatul de primar. Totodată, în această etapă a proiectului au fost oferite 50 de mini-granturi, în valoare de 1000 USD fiecare, cu scopul de a susţine mici iniţiative comunitare.

„În urma acestui proiect pe care l-am implementat am înţeles că femeile au nevoie doar de încurajare şi susţinere pentru a lua parte în procesul decizional. În rest, ele găsesc forţa şi voinţa necesare pentru a veni cu iniţiative noi şi a schimba lucrurile în comunitate. Echipa noastră a fost martora unor transformări uimitoare privind beneficiarele proiectului, care au influenţat în bine viaţa altor persoane”, precizează Elena Leşan, directoarea Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova.