Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Fundaţia Soros-Moldova susţine cea de-a XI-a ediţie a Şcolii Tânărului Lider Politic

Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT a lansat cea de-a XI-a ediţie a Şcolii Tînărului Lider Politic (ŞTLP). La şedinţa festivă au participat 46 de audienţi ai şcolii – reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret din 12 partide politice şi ai societăţii civile.

Prezent la eveniment, directorul executiv al Asociaţiei ADEPT, Igor Boţan, a făcut o scurtă prezentare a proiectului, specificând importanţa culturii politice în societate şi a trecut în revistă realizările echipei ADEPT în cadrul proiectului, manifestate prin instruirea şi informarea generaţiei de tineri lideri politici.

La şedinţa de lansare a participat şi dr. Mihai Cernencu, Şeful Catedrei Ştiinţe Umanistice de la Universitatea Liberă internaţională din Moldova, moderatorul şedinţelor ŞTLP, care şi-a exprimat speranţa că tinerii vor da dovadă de implicare în cadrul şedinţelor şi de respect reciproc faţă de colegi, menţionând că „indiferent de viziune sau culoare politică, la Şcoala Tânărului Lider Politic, până la încheierea şedinţelor - toţi devin foarte buni prieteni”.

De asemenea, la şedinţa de inaugurare au fost prezenţi şi absolvenţi ai ŞTLP din ediţiile precedente, care au venit cu un mesaj de încurajare pentru noua promoţie, îndemnându-i la responsabilitate şi eficacitate în timpul şedinţelor, dar şi la organizarea diverselor activităţi extracurriculare.

Şcoala Tânărului Lider Politic este un proiect al Asociaţiei ADEPT, lansat în 1999, care îşi propune să contribuie la consolidarea sistemului de partide politice din Republica Moldova şi la modernizarea politică a ţării prin formarea şi instruirea unei noi generaţii de lideri politici şi ai societăţii civile. Până în prezent, în cadrul celor zece ediţii ale Şcolii Tânărului Lider Politic au fost instruiţi peste 400 de tineri.

Ediţia din anul 2012 a Şcolii Tânărului Lider Politic este organizată în cadrul proiectului „Tânărul Lider Politic – promotor al valorilor europene”, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare.