Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

A fost lansată prima platformă on-line anticorupţie din Republica Moldova

Centrul de Investigaţii Jurnalistice a lansat astăzi prima platformă on-line anticorupţie, în cadrul unei conferinţe la care au participat reprezentanţi ai structurilor de drept şi ai societăţii civile. Platforma este o premieră pentru Republica Moldova şi urmează să devină un instrument eficient de semnalare a cazurilor de corupţie şi de informare a cetăţenilor despre evoluţia investigaţiilor desfăşurate de organele de drept în dosarele de corupţie deschise atât recent, cât şi acum câţiva ani.

”Am lansat această platformă, care conţine şi o hartă interactivă anticorupţie unde cetăţenii îşi vor putea lăsa sesizările, pentru a monitoriza nivelul corupţiei în Republica Moldova şi a încuraja oamenii să semnaleze asemenea cazuri. Sesizările vor fi procesate de redactorii Centrului de Investigaţii Jurnalistice, apoi vor fi trimise Procuraturii Anticorupţie, Centrului Naţional Anticorupţie şi Comisiei Naţionale pentru Integritate. De asemenea, semnalele vor fi redirecţionate, după caz, instituţiilor vizate, cum ar fi, de exemplu, Ministerul Sănătăţii dacă va fi vorba de o situaţie din domeniul medicinii. Apoi, vom monitoriza modul în care instituţiile de stat au investigat aceste semnale”, a declarat preşedintele Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

La conferinţă a fost făcută o prezentare a conţinutului paginii www.anticoruptie.md. Acolo, vizitatorii vor găsi şi o monitorizare a dosarelor deschise pe cele mai răsunătoare cazuri de corupţie, dar şi anchetele de presă recente efectuate de reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice, referitoare la proprietăţile unor reprezentanţi ai sistemului judecătoresc.

În acest context, unul dintre invitaţi, Galina Bostan, director al Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, a notat importanţa readucerii în actualitate a necesităţii modificării Constituţiei în ce priveşte obligarea funcţionarilor de stat să dovedească legalitatea dobândirii averii. ”Noi avem proprietăţi de milioane ale funcţionarilor publici, dar nicio dovadă a legalităţii dobândirii lor”, a spus Galina Bostan.

Prezent la lansare, procurorul-interimar anticorupţie, Viorel Morari, a salutat crearea unei asemenea platforme, a îndemnat jurnaliştii să efectueze investigaţii echidistante în ce priveşte veniturile funcţionarilor şi a anunţat că instituţia pe care o conduce este gata pentru o colaborare cu presa pe acest segment.

Reprezentanta Organizaţiei Transparency International Moldova, Iana Spinei, a declarat că o asemenea platformă va ajuta oamenii să înţeleagă care fapte constituie acte de corupţie şi va contribui la responsabilizarea structurilor administraţiei locale şi centrale. Iana Spinei a chemat organizaţiile neguvernamentale specializate în monitorizarea nivelului de corupţie să colaboreze cu Centrul de Investigaţii Jurnalistice pentru a asigura un mai mare impact al platformei ca instrument public de cultivare a unei atitudini de intoleranţă faţă de corupţie.

Primele dosare de corupţie monitorizate pe platforma www.anticoruptie.md sunt cel al fostului ministru de Interne, Gheorghe Papuc, al fostului preşedinte al CCA, Gheorghe Gorincioi, al fostului ministru al Dezvoltării Informaţionale, Vladimir Molojen. De asemenea, pe platformă se regăsesc şi cauze deschise recent, precum dosarul delapidărilor de la “Calea Ferată a Moldovei” sau cel al meciurilor de fotbal trucate.

Pe platforma www.anticoruptie.md sunt publicate zilnic ştiri despre noutăţile legislative sau de altă natură în domeniul combaterii corupţiei, despre noi cazuri înregistrate de organele de drept. Portalul are o rubrică specială “Resurse anticorupţie”, unde vizitatorii pot găsi legi, regulamente şi alte informaţii care îi vor ajuta să-şi cultive o atitudine de intoleranţă faţă de fenomenul corupţiei.

Platforma www.anticoruptie.md a fost creată şi lansată în cadrul Campaniei „Toleranţă zero corupţiei! Fii activ şi pune corupţia la zid!”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova.