Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

La Chişinău este inaugurat un memorial închinat persoanelor decedate de SIDA

Un memorial consacrat persoanelor decedate de SIDA va fi inaugurat la Chişinău, în Grădina publică Ştefan cel Mare (scuarul Europei).

Conceptul memorialului este pe cât de simbolic, pe atât de funcţional. Acesta reprezintă o banchetă publică, având o formă organică, fiind executat în totalitate din 5300 de piuliţe de metal. Banca de fier are infiltrate în ea 1756 de şuruburi, adică numărul persoanelor decedate de SIDA în Republica Moldova. Marea parte a ansamblului arhitectural este fără şuruburi, semnificând faptul că mai putem stopa epidemia HIV/SIDA în Republica Moldova şi putem prelungi viaţa persoanelor diagnosticate cu SIDA.

Evenimentul de inaugurare va avea loc joi, 30 mai 2013, ora 9.00. Cei prezenţi vor avea parte şi de un recital deosebit oferit de ambasadoarea Panglicii Roşii în Republica Moldova – interpreta DARA, dar şi de un târg cu vânzări din partea companiei Cut Ideea. Profitul din vânzări va fi oferit unor copii orfani, părinţii cărora au decedat recent din cauza SIDA.

Memorialul este executat de către Asociaţia ”Iniţiativa Pozitivă”, cu suportul financiar al Centrului PAS (grantul Fondului Global) şi al Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Sănătate Publică.