Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Au fost desemnate propunerile de proiect câștigătoare pentru primul Lot al Programului de Granturi finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Soros-Moldova

Fundația Soros-Moldova a desemnat propunerile de proiect câștigătoare, incluse în primul lot „Servicii sociale comunitare pentru persoane cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale” al Programului de granturi, desfășurat în perioada 15 august – 4 octombrie 2018.

17 organizații neguvernamentale de nivel local, în parteneriat cu autoritățile publice, vor crea și/sau extinde servicii sociale comunitare pentru persoane cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale în diverse localități ale republicii, prin intermediul Programului de granturi dedicat organizațiilor societății civile de nivel local pentru dezvoltarea serviciilor sociale comunitare. Valoarea proiectelor variază de la 23,000 pînă la 50,000 Euro, iar serviciile sociale vor fi dezvoltate în strînsă colaborare cu Autoritățile Publice Locale sau Centrale pentru a le asigura durabilitatea după finalizarea proiectelor.
 
Astfel, în Moldova, în perioada anilor 2019-2020, vor fi create 6 locuințe protejate și 2 case comunitare ce vor oferi adăpost și îngrijire temporară sau de lungă durată pentru persoane cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale. Locuințele protejate vor fi create în Bălți, Bădiceni, Briceni, Cocieri și Fălești, iar casele comunitare în Orhei și Peresecina.
 
De asemenea vor fi create 5 servicii Echipă mobilă care vor oferi asistență la domiciliul beneficiarilor. Serviciile Echipă Mobilă raionale vor fi dezvoltate și vor funcționa în Taraclia, Cantemir, Dondușeni și Leova, dar și în Glodeni.
 
La Ungheni va fi creat un centru de igienă, inclusiv o frizerie pentru persoanele care, în virtutea dizabilității,  nu se pot autoîngriji sau nu dispun de utilități. Părinții și copiii vor găsi și putea utiliza dușurile cu apă caldă, precum și produsele necesare pentru igiena corporală și pentru spălarea rufelor. Autorii proiectului așteaptă un număr impunător de persoane să treacă pragul centrului.  
La Călărași și Leova vor fi create servicii de logopedie și dezvoltare a sensibilității motorice pentru copiii cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale.
 
Centrul de Intervenție Timpurie din orașul Criuleni va fi renovat și dotat cu echipament și materiale didactice, astfel asigurând asistență specializată de calitate copiilor de vârstă fragedă, cu tulburări de dezvoltare sau risc de apariție a acestora, în parteneriat cu familiile lor, la nivelul raioanelor Criuleni și Dubăsari.
 
Bugetul total al primului lot „Servicii sociale comunitare pentru persoane cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale” al Programului de granturi a constituit 800,000 Euro.
 
În curând urmează să fie anunțate și propunerile de proiect câștigătoare din cel de al doilea lot „Servicii sociale comunitare pentru copiii din grupuri vulnerabile” al Programului de granturi.
 
Programul de granturi face parte din Proiectul ”Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova/Departamentul Sănătate Publică în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianţa Organizaţiilor pentru Persoanele cu Dizabilităţi.