Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Responsabilizarea tinerilor prin crearea Consiliilor de Elevi

Vocea elevilor trebuie auzită și luată în considerare, pentru că ei nu sunt simpli pioni în procesul de învățământ, ci actori care pot și trebuie să contribuie la luarea deciziilor în instituțiile din care fac parte. Acesta este unul din obiectivele principale ale proiectului Abilitarea elevilor în vederea implicării în procesul decizional”, implementat în cadrul Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Tineri DACIA din Soroca și Centrul Regional de Asistență și informare CONTACT-Cahul, co-finanțat de programele tematice ale Fundațiilor pentru o Societate Deschisă - Programul de Sprijinire a Educației și Fondul Youth Exchange.

Prin acest proiect, tinerii din licee vor crea Consilii ale Elevilor, prin intermediul cărora își vor putea reprezenta interesele, necesitățile și, mai mult, vor putea participa la procesul de luare a deciziilor. Aceste consilii sunt un model eficient și durabil de autoguvernare care va avea ca efect final responsabilizarea tinerei generații în privința deciziilor pe care le ia.
 
”Faptul că elevii au posibilitatea să decidă ei singuri ce urmăresc și unde vor să ajungă, îi face mai conștienți asupra consecințelor și riscurilor pe care le pot suporta în cazul unor decizii nechibzuite. Astfel ei devin mai calculați, mai responsabili. E o școală a vieții pe care elevii o deprind chiar din băncile școlii”, susține dna Ana Corețchi, director de proiect.
 
Proiectul este realizat în oglindă în două regiuni ale Republicii Moldova: nord și sud. Astfel, la sfârșitul lunii februarie, la Cahul și respectiv – la Soroca, au fost organizate două ateliere regionale de capacitare a Consiliilor elevilor din cadrul liceelor beneficiare ale proiectul.
 
În cadrul acestui eveniment au fost semnate Acordurile de colaborare cu următoarele instituții de învățământ general din țară: Liceul Teoretic “Ioan-Vodă” și Liceul “Dimitrie Cantemir” din Cahul, Liceul Teoretic Giurgiulești, raionul Cahul, Liceul Teoretic ”Petru Rareș” din Soroca și Liceul Teoretic Pelinia, raionul Drochia.
 
Semnatari ai Acordului sunt Fundația Soros-Moldova, cele cinci licee beneficiare ale proiectului și partenerul local din regiune. La semnarea Acordurilor au fost prezenți reprezentanții Fundației Soros-Moldova, directorii instituțiilor de învățământ, mentorii și membrii Consiliilor de elevi din școlile participante.
 
Potrivit implementatorilor, implicarea activă și susținerea din partea directorilor și profesorilor în cadrul acestor întruniri e un factor foarte motivant pentru cei care astăzi sunt tineri învățăcei, iar mâine pot deveni factori de decizie.
 
 
 
 
Mai multe imagini de la evenimente pot fi urmărite pe paginile de Facebook ale organizațiilor partenere: aici și aici.