Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Încă două Locuințe protejate funcționează în zona de nord a țării

  

„E mai bine când ești la tine acasă. Aici mănânci ce vrei, te duci unde vrei, poți să crești legume, fructe, păsări… Poți să te însori dacă vrei…” (Dan, Locuința protejată, s. Pîrlița).

Zece persoane cu dizabilități intelectuale au șansa la o viață împlinită în comunitate, grație lansării a două servicii sociale „Locuință protejată” în mun. Bălți și s. Pîrlița, r. Fălești.

Serviciile sociale „Locuință protejată” sunt dezvoltate în două imobile procurate din bugetul Centrului de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități (adulte) mun. Bălți* gestionat de Agenția Națională Asistență Socială. Un suport financiar pentru dotarea locuințelor și instruirea personalului a fost acordat din fonduri europene alocate prin intermediul grantului obținut de către IP „Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”. Durabilitatea serviciilor sociale „Locuință protejată” va fi asigurată de către Centrul de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități (adulte) mun. Bălți.

Situate în mun. Bălți și satul Pîrlița (r. Fălești), cele două servicii „Locuință protejată” funcționează din 1 noiembrie curent. Persoanele care locuiesc în locuințe au fost dezinstituționalizate din Centrul de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități (adulte) mun. Bălți și sunt asistate și ghidate de către lucrători sociali, psihologi, care le oferă suport pentru incluziune și trai independent în comunitate.

Printre cei care au manifestat dorința de a părăsi instituția rezidențială sunt Viorica și Dan, un cuplu cu o dorință enormă de a forma o familie și de a locui în comunitate. Viorica și Dan au o locuință separată de celelalte persoane cu dizabilități, beneficiare ale serviciului, și se bucură de autonomie în gestionarea casei și a lucrurilor personale. Ei locuiesc în Locuința protejată din satul Pîrlița, raionul Fălești, alături de încă patru locatare. Împreună au grijă de gospodărie și de grădină, iar în primăvara anului viitor așteaptă cu nerăbdare prima roadă din propria grădină.

Locuința protejată din mun. Bălți găzduiește patru persoane cu dizabilități intelectuale, care s-au adaptat deja în noua lor casă și împart toate obligațiile casnice în egală măsură.

Acțiunile de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale se încadrează în Planul Național de Dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale din instituțiile rezidențiale, implementat de Centrele  de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități gestionate de Agenția Națională Asistență Socială în colaborare cu societatea civilă.  

Dezvoltarea serviciilor sociale „Locuință protejată” a fost inițiată în anul 2010, la inițiativa autorităților publice centrale și a Asociației Keystone Moldova, cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova. La ora actuală, funcționează 16 servicii de acest fel în 9 raioane ale țării. Astfel, circa 70 persoane cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale dezinstituționalizate se bucură de un trai decent în comunitate.

Proiectul „Locuință protejată – un vis împlinit al persoanelor cu dizabilități intelectuale din mun. Bălți” implementat de către I.P. „Clinica Juridică Universitară” este finanțat de Uniunea Europeană  în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova.

 

Contacte:

Olesea TABARCEA, directoare de proiect

Clinica Juridica Universitară

Tel: 37323152476

e-mail: clinicabalti@gmail.com

  

*NOTĂ: Centrul de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități (adulte) mun. Bălți este gestionat de Agenția Națională Asistență Socială aflată în subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.