Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Precizări pe marginea evoluțiilor recente în discursul politic

 Urmărind discuțiile recente din spațiul public privind activitățile Fundației Soros-Moldova, credem că este necesar să aducem un șir de precizări.

Fundația Soros-Moldova din 1992 susține drepturile și libertățile omului în țara noastră, inclusiv dreptul la liberă exprimare și dreptul la o educație de calitate. Noi întotdeauna am susținut tinerii talentați, promițători, care împărtășesc valorile democratice. În cei 28 de ani de activitate, Fundația Soros-Moldova a acordat burse miilor de tineri care ulterior au devenit profesioniști remarcabili: antreprenori, economiști, jurnaliști, sociologi, inclusiv politicieni. Printre aceștia se numără și deputatul Bogdan Țîrdea care în anul 1998 a fost învrednicit cu o bursă de merit de gradul III, în sumă de 500 de lei. În același an, cu susținerea Fundației, Bogdan Țîrdea a participat și într-o vizită de studiu la Iași, în calitate de lector al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

„Este regretabil faptul că unii politicieni, în scopuri îndoielnice, periodic recurg la atacuri murdare la adresa lui George Soros sau a Fundației Soros-Moldova. Aceste atacuri, în realitate, sunt o ofensă la adresa cetățenilor care, cu susținerea donatorilor, depun eforturi constante pentru dezvoltarea Republicii Moldova, prin îmbunătățirea calității serviciilor sociale și a învățământului, consolidarea comunităților, combaterea corupției sau încurajarea antreprenorialului”, a spus Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros-Moldova.

Fundația Soros-Moldova va susține și în continuare domeniul educației din Republica Moldova. De asemenea, Fundația va continua să-i susțină pe toți cei care aleg să contribuie la edificarea unui viitor mai bun pentru țara noastră. În această perioadă dificilă, când întreaga societate și-a conjugat eforturile pentru combaterea răspândirii noului tip de coronavirus, Fundația Soros-Moldova a alocat în regim de urgență fonduri pentru achiziționarea echipamentelor de protecție pentru asistenții sociali de la ONG-urile prestatoare de servicii sociale, polițiști și lucrătorii medicali din sistemul penitenciar. Fundația rămâne în continuare deschisă pentru a susține eforturile de combatere a pandemiei de COVID-19.

Misiunea Fundației Soros-Moldova este să promoveze societatea deschisă și să protejeze democrația, susținând ideile inovatoare și încurajând vizionarii temerari care determină schimbările pozitive, pentru a face Moldova un loc mai bun pentru trai.

Fundația Soros - Moldova (FSM) este o organizație neguvernamentală, nonprofit și apolitică, înființată în anul 1992 de către filantropul George Soros.