Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Fondul Soros pentru Dezvoltare Economică (SEDF) creează o întreprindere socială pentru cercetarea metodelor noi de testare a COVID-19 și a bolilor tropicale neglijate

Un grup de investitori, în frunte cu Fondul Soros pentru Dezvoltare Economică (Soros Economic Development Fund, SEDF) și cu susținerea Fundației Bill și Melinda Gates, au anunțat crearea companiei sociale Global Access Health (GAH), care va extinde accesul la teste medicale de ultimă generație în țările în curs de dezvoltare.

Grupul GAH a achiziționat compania londoneză Mologic Ltd, un lider mondial în dezvoltarea tehnologiilor de diagnostic rapid, inclusiv teste pentru COVID-19 și a bolilor tropicale: Febra Dengue, schistosomiază și oncocercoză. Grupul Global Access Health a investit 30 de milioane de lire sterline (41 de milioane de dolari) în această tranzacție.

Achiziționarea Mologic Ltd este deosebit de importantă pentru că transformă o companie - lider mondial în diagnosticare modernă, într-o întreprindere socială și îi permite să-și reinvestească în totalitate profiturile în cercetare.

Fondul Soros pentru Dezvoltare Economică (SEDF) este subdiviziunea de investiții de impact a Fundațiilor pentru o Societate Deschisă (Open Society Foundations, OSF).

„Pandemia COVID-19 a evidențiat încă o dată inechitățile fundamentale în sistemele de sănătate publică în lume și, în special, importanța crucială a accesului la tehnologii de diagnostic de înaltă performanță, dar la preț redus, pentru salvarea vieților în țările cu venituri mici și medii. Fundațiile filantropice și investitorii au permis unei afaceri comerciale ultra-moderne să-și concentreze toate resursele pe soluționarea uneia dintre cele mai presante probleme de sănătate publică din lume”, a declarat Sean Hinton, director executiv al SEDF.

„Investiția SEDF este una dintr-un șir de acțiuni de acest tip, care confirmă dedicația Fundațiilor pentru o Societate Deschisă de a susține persoanele vulnerabile din întreaga lume. Accesul la servicii de sănătate de calitate este esențial pentru bunăstarea unei societăți și dezvoltarea democratică a acesteia. De mai bine de 20 de ani Fundațiile pentru o Societate Deschisă, împreună cu Fundația Soros Moldova, contribuie la dezvoltarea serviciilor de îngrijiri paliative; îmbunătățirea accesului la medicamente; transparența cheltuielilor statului pentru servicii medicale și sociale; la combaterea tuberculozei și HIV/SIDA; la reducerea riscurilor asociate cu consumul de droguri”, a declarat Petru Culeac, Director Executiv al Fundației Soros Moldova.

Compania Mologic a fost înființată în 2003 de Mark Davis și tatăl său, profesorul Paul Davis, unul dintre creatorii ClearBlue, primul test de sarcină la domiciliu din lume. Tehnologiile Mologic au o aplicare largă unde testarea rapidă și precisă poate contribui la îmbunătățirea semnificativă a tratamentului.

Mark Davis, CEO al Mologic: „Transformarea companiei Mologic într-o întreprindere socială este un pas deliberat, logic și firesc pentru o companie axată pe furnizarea de teste diagnostice și biotehnologie la prețuri accesibile în țările în curs de dezvoltare. Cu sprijinul acționarilor, donatorilor și partenerilor noștri, am parcurs un drum lung; credem că avem oamenii și abilitățile necesare pentru provocările și oportunitățile viitoare. Și sperăm că această tranzacție unică va fi un exemplu de urmat de alții”.