Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Declarație de presă

În briefingul său de luni, Procurorul General Alexandr Stoianoglo a lansat un șir de insinuări și atacuri reprobabile la adresa partenerilor de dezvoltare și organizațiilor societății civile.

Aceste atacuri neinspirate, din păcate, distrag atenția publică de la adevăratele probleme ce ar trebui să fie pe ordinea de zi. Mai mult, discursul Procurorului General nu face față nici procuraturii, nici procurorilor integri din sistem, căci trezește nedumerire privind adevăratele priorități ale Procuraturii Generale: investigarea marii corupții sau crearea de agende false cu teorii conspiraționiste și vendete personale?

În timp ce investigarea marii corupții întârzie să producă rezultatele atât de așteptate de cetățeni, este dezamăgitor faptul că Procurorul General, care este finanțat din banii contribuabililor, se preocupă mai mult de căutarea adversarilor în rândurile societății civile.

De circa treizeci de ani activitățile Fundației Soros Moldova sunt dedicate susținerii dezvoltării democrației și a statului de drept. În acest context Fundația Soros Moldova întotdeauna a susținut eforturile societății civile de monitorizare a autorităților și de dezvoltare a politicilor publice din diverse domenii. O societate civilă liberă este esențială pentru dezvoltarea unei societăți democratice. Din această cauză, condamnăm cu vehemență orice încercări de intimidare la adresa societății civile, pentru că ele sunt atacuri la adresa democrației înseși.