Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

53% dintre cetățeni nu se simt în siguranță în Republica Moldova, studiu

Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova consideră că statul nu reușește să le asigure siguranța. Cele mai nesigure medii pe timp de zi fiind piața, transportul public și strada. Pe timp de noapte, strada devine cel mai nesigur mediu. Sunt datele sondajului sociologic „ Victimizarea și gestionarea fenomenului infracționalității în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, realizat cu sprijinul Fundației Soros Moldova.

Prin comparație cu anul 2010, când a fost dat publicității un sondaj similar, în prezent se atestă o îmbunătățire a percepției cetățenilor față de gradul de securitate din Republicii Moldova. Totuși, cea mai mare parte dintre respondenți nu se simte în siguranță și consideră că autoritățile statului au o capacitate redusă de a le asigura protecția.

„În 2010, 30% dintre respondenți spuneau că nu se simt în siguranță la piață. În 2021 percepția a scăzut la 29%, acesta fiind mediul în care persoanele se simt în cea mai mică siguranță. Următorul mediu puțin sigur este transportul public, 19% dintre respondenți au spus că nu se simt în siguranță în transportul public. 15% dintre respondenți se simt nesiguri în parcuri, în stradă, chiar și în timpul zilei. Cu privire la percepția siguranței de timp de noapte, cel mai nesigur mediu rămâne strada, 38% dintre respondenți au spus că noaptea nu se simt în siguranță în stradă”, a precizat Jean Redpath, expertă internațională, autoarea raportului de analiză a datelor statistice.

Studiul mai arătă că în ultimii 10 ani se atestă o crește a gradului de încredere a populației în instituția poliției. 22% dintre respondenți consideră că activitatea poliției și serviciile prestate de oamenii legii s-au îmbunătățit. „53% dintre respondenți consideră că statul Republica Moldova nu le asigură securitatea. Totuși este o îmbunătățire semnificativă față de datele sondajului din 2010, care arătau că 65% dintre respondenți consideră că statul nu le asigură securitatea”. „Raioanele care sunt mai aproape de frontiera de stat cu România sau Ucraina se simt mai protejați și asta poate avea legătură cu activitatea poliției de frontieră”, a mai spus Jean Redpath.

Sondajul a fost realizat cu sprijinul Soros Moldova, pe un eșantion de 4553 de persoane și are o marjă de eroare de 1,5%. Fundaţia Soros promovează valorile societății deschise, sprijină democrația și susține ideile inovative.