Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Tinerii din Cahul şi-au prezentat primele lor filme documentare

21 de tineri de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din or. Cahul și-au făcut debutul cinematografic la început de martie. Timp de două săptămâni de muncă intensivă, tinerii au redescoperit comunitatea din care fac parte prin ochiul camerei de luat vederi. În rezultat, au prezentat publicului din Cahul opt scurtmetraje documentare pe subiecte sociale.

Activitatea a făcut parte din proiectul „Primul meu film documentar: comunitatea în imagini”, implementat de Centrul CONTACT-Cahul, în colaborare cu Asociația VIRA din București, având susținerea financiară din partea Fundației Soros-Moldova.

“În cadrul proiectului ne-am propus nu doar să creăm filme, ci şi să învăţăm tinerii să identifice problemele comunităţii, iar împreună cu părinţii, şcoala şi membrii comunităţii să se implice activ în soluţionarea lor. Astfel, filmul documentar a devenit un instrument prin care tinerii au putut povesti despre comunitatea în care trăiesc și problemele pe care le-au întâlnit”, a menţionat Silvia Strelciuc, director executiv al Centrului CONTACT-Cahul.

În decursul celor două săptămâni de muncă asiduă, o strânsă legătură amicală, dar şi sufletească s-a stabilit între elevi şi formatorii din cadrul Asociației VIRA, Matei Budeș și Ileana Szaz.

“Am avut norocul să lucrăm cu copii talentaţi. Nu e deloc uşor să lucrezi la vârsta asta, cu şcoală, cu program aglomerat. Eu sunt foarte mândru că tinerii au reuşit să termine filmele la timp. Sper ca pe viitor măcar 2-3 elevi să continuie pe drumul filmului, cercetării sociale şi a observaţiei jurnalistice şi să-i vedem mai departe performând în acest domeniu”, a spus Matei Budeş, expert de la Asociaţia Vira, România.

Chiar dacă a fost dificil, tinerii au fost fericiţi că s-au implicat în proiect. “Participarea la acest proiect a fost ceva nou pentru mine, la început aveam alte aşteptări, mă gândeam că va fi doar un piesaj şi poftim “motor, filmaţi!”. Prima zi a fost foarte complicat, până ne-am obişnuit unul cu celălalt, apoi deja am intrat în joc, ne era interesant cu ce se va termina totul. Mi-era teamă să nu mă dau bătută, dar iată că am avut putere de a merge până la capăt, obţinând rezultatul dorit. Lucrul în grup uneşte oamenii, iar acest proiect a fost ceva nemaipomenit”, a povestit Cristina Creangă din clasa XI, una dintre participantele la atelier.

Sala plină de spectatori a reprezentat cea mai bună apreciere pentru tinerii producători de filme documentare. Produsele finale au fost vizionate cu mult interes şi de primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiş: “Aş spune multe despre fiecare film în parte. Poate unii văd un anumit mesaj, pe care au vrut să-l transmită tinerii, dar eu în spatele fiecărei imagini vedeam diverse probleme ale oraşului la care am lucrat sau la care lucrăm. Sper că munca acestor tineri îi va motiva și pe alții”.

Proiecțiile documentarelor vor continua și în alte instituții din or. Cahul, dar și din localitățile Zârnești și Colibași.

Proiectul „Primul meu film documentar: comunitatea în imagini” și-a propus să contribuie la dezvoltarea identităţii civice, creșterea gradului de responsabilizare și participare a tinerilor la viața comunității și consolidarea relației școală-comunitate, utilizând filmul documentar ca instrument de educaţie alternativă. Inițiativa a fost implementată de Centrul CONTACT-Cahul, în colaborare cu Asociaţia Vira din România şi Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Cahul, cu suportul financiar al Programului de Sprijinire a Educaţiei al Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă prin intermediul Departamentului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova.