Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Fundația Soros-Moldova susține Campania ”Trăiește fără durere”

Pentru prima dată, Fundația Soros-Moldova susține campania de strângere de fonduri „Trăiește fără durere”. Campania, dedicată persoanelor cu boli incurabile, este lansată de Televiziunea Națională. Scopul campaniei este de a sensibiliza publicul larg despre situația bolnavilor incurabili și de a colecta cât mai multe resurse financiare pentru nevoile acestor persoane. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Națională de Tratament Paliativ și Ministerul Sănătății.

Campania „Trăiește fără durere” va culmina cu un teledon național, transmis în direct de Moldova 1, pe 27 noiembrie, între orele 12.00-19.00. Luni, 28 noiembrie, între 13.00-20.00, teledonul va fi dat în reluare pe Moldova 2.

Tratamentul de îngrijire paliativă este oferit gratuit pentru pacienți. Banii obținuți în urma acestei campanii vor asigura continuitatea serviciilor în 2017, pentru a deservi un număr cât mai mare de persoane. Indiferent de suma pe care o veţi dona, aceasta va aduce alinare şi confort atât bolnavilor, dar și familiilor acestora.

Doar cu 170 de lei puteți finanța o vizită pentru a asigura tratamentul paliativ la domiciliul unui pacient.

Donațiile bănești pot fi făcute online, pe platforma Guvern24.md. 

Sau pe următorul cont bancar

În Republica Moldova, sunt înregistrate 25 000 de persoane cu maladii incurabile, progresive și avansate, cu pronostic limitat de viață. Aproape 90 la sută dintre acești pacienți au diferite forme de cancer. Majoritatea bolnavilor incurabili mor în suferință, mistuiți de dureri necontrolate, departe de medici, numai în grija familiei. Îngrijirea paliativă sau terapia împotriva durerii este o practică relativ nouă în Republica Moldova. În țară activează șapte prestatori de servicii de îngrijire paliativă la domiciliu și trei hospice-uri, unități cu paturi specializate în îngrijirea completă a pacienților cu boli terminale.

Prin campania “Trăiește fără durere”, organizatorii și partenerii proiectului își propun să convingă publicul că fiecare om, inclusiv cel bolnav incurabil, are dreptul să-şi trăiască viața cu demnitate, până la ultima suflare.