fbpx

Fundația Soros Moldova a lansat discuțiile donatorilor privind prioritățile asistenței externe, în contextul obținerii statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană

Data publicării
miercuri, 27 iulie 2022, ora 17.35

Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent Expert Grup și Institutul pentru Inițiative Strategice, a lansat pe 27 iulie 2022 discuțiile în format Chatham House privind prioritățile donatorilor și partenerilor de dezvoltare, în contextul obținerii statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova (Chatham House meeting with donor community/development partners: Priorities for external assistance for Moldova in the context of EU candidate status).

Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros Moldova

„Moldova, în prezent, se confruntă cu câteva crize grave concomitent: criza energiei, scădere economică, pericol de securitate din Est. Cu aceste crize se confruntă și Uniunea Europeană. Diferența este în impact – Moldova, care este una dintre cele mai vulnerabile țări în regiune, a fost lovită cel mai greu. În același timp, datorită faptului că dificultățile cu care se confruntă UE și Moldova sunt similare, ar putea fi identificate oportunități de generare a soluțiilor. Un bun exemplu în acest sens este crearea recentă în Chișinău a Hub-ului Uniunii Europene pentru securitate internă și managementul frontierelor. Astfel de inițiative sunt necesare și în alte sectoare”, a spus Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros Moldova, la deschiderea dezbaterii.


Petru Culeac a mai subliniat importanța a două priorități transversale: creșterea eficienței instituțiilor – aceasta este esențială în procesul adaptării la standardele europene; creșterea economică și reducerea sărăciei – vitală pentru prevenirea colapsului celor mai vulnerabile categorii de populație și menținerea suportului popular pentru reforme și integrarea europeană.


La eveniment au participat și Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă a UNDP în Moldova; Floris van Eijk, șeful oficiului Ambasadei Țărilor de Jos; Kalman Mizsei, consilier la nivel înalt UE; Steffen Lohmann, reprezentant al Ambasadei Germaniei, reprezentanți ai altor ambasade europene și ai organizațiilor internaționale.


Discuțiile în format Chatham House facilitează schimbul liber de păreri, informal, în care oamenii expun opinii fără să le fie atribuite ulterior lor sau organizațiilor pe care le reprezintă.