fbpx
Comunicatul în format offlineDescarcă

Fundația Soros Moldova susține instruirea personalului medical în lupta cu pandemiile

Data publicării
vineri, 10 septembrie 2021, ora 15.00

Medicii și studenții din Republica Moldova sunt pregătiți să facă față pandemiilor, datorită unui nou curs de instruire, realizat de Universitatea de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu”, cu susținerea Fundației Soros Moldova.

Conferențiara universitară, dr. Angela Paraschiv și o echipă de formatori desfășoară sesiuni de instruire pentru studenți, rezidenți și medicii din spitalele din Republica Moldova, pentru reducerea riscului de răspândire a maladiilor cu potențial sporit de infectare prin aplicarea măsurilor de prevenire și control. Pe 9 septembrie a finalizat primul curs de instruire pentru medicii din Spitalul Raional din Briceni și Spitalul Clinic din Bălți.

„Elaborarea unui nou curriculum pentru instruirea profesioniștilor din medicină ne va asigura că sistemul nostru va fi mult mai pregătit să facă față pandemiilor. Asigurarea unui efect durabil al inițiativelor noastre este o prioritate pentru Fundația Soros Moldova”, a declarat Liliana Gherman, directoarea Departamentului Sănătate Publică.

Cursul inovator se sprijină pe programele de studiu specializate elaborate de echipa de experți, coordonată de șefa Disciplinei epidemiologie la USMF Nicolae Testemițanu, dr. Angela Paraschiv. Acestea au fost deja aprobate de structurile responsabile ale universității de medicină. Membrii echipei au elaborat și materialele didactice necesare pentru predarea cursului, în funcție de tematica inclusă în curs precum și grupul țintă: studenți, rezidenți sau medici practicieni. Au fost elaborate probleme de simulare, care sunt utilizate în instruirea rezidenților și medicilor practicieni în domeniul determinării Urgențelor de sănătate publică și acțiunile necesare să fie întreprinse.

De la începutul anului 2021, în cadrul proiectului susținut de Fundația Soros Moldova, au mai fost instruiți 442 de studenți de la Facultatea Medicină Generală, 368 de medici rezidenți și 15 medici de familie din cadrul Clinicii Universitare.

În primele zile de la declanșarea stării de urgență, provocată de COVID-19, Fundația Soros Moldova a alocat de urgență 100 de mii de dolari pentru achiziționarea echipamentului de protecție pentru angajații din instituțiile medicale, de asistență socială și structurile de forță. Ulterior, pe parcursul următorului an, asistența Fundației pentru lupta cu COVID-19 în Moldova, a ajuns la aproximativ 1 milion de dolari. Proiectul de instruire a personalului medical „Fortificarea capacităților resurselor umane în urgențe de sănătate publică în contextul pandemiei de COVID-19”, este parte a acestui efort.