fbpx

Fundația Soros Moldova va susține CNA la îmbunătățirea procesului de recuperare a bunurilor infracționale

Data publicării
joi, 31 martie 2022, ora 15:11

Fundația Soros Moldova și Centrul Național Anticorupție, au încheiat un acord de cooperare pentru creșterea calității sistemului de recuperare a bunurilor infracționale în Republica Moldova. Acordul a fost semnat de Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros Moldova și Iulian Rusu, directorul Centrului Național Anticorupție, pe 31 martie 2022.

„Fundația Soros Moldova acordă o mare atenție luptei cu corupția. Noi deja susținem autoritățile Republicii Moldova în acest sens, pentru ca instituțiile statului responsabile de acest domeniu să fie eficiente. Mulțumesc echipei CNA pentru deschidere și sincera intenție să dezvolte instituția care este responsabilă de identificarea, urmărirea, indisponibilizarea și administrarea bunurilor obținute ilegal. De fapt noi investim în oameni, pentru că oamenii fac instituțiile puternice”, a declarat Petru Culeac, director executiv al Fundației Soros Moldova.

Petru Culeac (stânga), director executiv al Fundației Soros Moldova și Iulian Rusu (dreapta), director al Centrului Național Anticorupție

„Apreciem suportul generos și contribuția dumneavoastră la consolidarea capacitaților de recuperare ale ARBI. Suntem recunoscători pentru ajutor și implicare. Ne vom strădui să valorificam această asistență, să livrăm rezultate și eficiență. Vă asigur că Agenția depune eforturi considerabile pentru a-și îndeplini misiunea, iar cu suportul partenerilor și colegilor de echipă vom reuși să aducem beneficii instituției și să marcăm performanțe în interesul cetățenilor”, a menționat Iulian Rusu, director al Centrului Național Anticorupție.

Acordul semnat pe 31 martie 2022 prevede sporirea competențelor de comunicare a angajaților ARBI; îmbunătățirea comunicării externe despre rezultatele procesului de recuperare a bunurilor infracționale și rolul ARBI în acest proces; evaluarea necesităților ARBI pentru depășirea obstacolelor în consolidarea instituțională și fortificarea sistemului de recuperare a bunurilor infracționale; îmbunătățirea cadrului normativ prin elaborarea legislației secundare.

Grupul de lucru pentru elaborarea Programului Național de Recuperare a Bunurilor Infracționale

Fundația Soros Moldova participă și la lucrările grupului de lucru pentru elaborarea Programul Național de Recuperare a Bunurilor Infracționale.
„Fundația a început anul trecut cooperarea cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale. Lucrăm la dezvoltarea unui proces de evaluare de necesități a Agenției, la schița Programului Național de Recuperare a Bunurilor Infracționale. Este o problemă lipsa împuternicirilor ARBI de a îngheța active din inițiativă proprie sau la solicitarea unei autorități. Mai urmează să dezvoltăm un mecanism de reutilizare socială a bunurilor infracționale”, a spus Natalia Camburian, directoarea Departamentului Buna Guvernare a Fundației Soros Moldova, la prima întrunire a grupului de lucru.

Pentru realizarea acestor obiective, Fundația Soros Moldova a contractat doi experți străini care au o experiență de peste 20 de ani în domeniu – Pedro Gomes Pereira, fost procuror în Brazilia, expert în domeniul recuperării bunurilor și anticorupție; Radu Nicolae a consultat Comisia Europeană în domeniul confiscării și indisponibilizării bunurilor infracționale; a participat la actualizarea Directivei UE privind confiscarea și recuperarea bunurilor din 2014. Pedro Gomes Pereira a elaborat proiectul Programului Național de Recuperare a Bunurilor Infracționale care a fost prezentat Grupului de Lucru pe 24 martie 2022.

Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale a fost creată 5 ani în urmă. În această perioadă, în comun cu procurorii, ARBI a identificat zeci de interpuși și beneficiari efectivi ai bunurilor, obținute din fraudă și a aplicat sechestre în valoare de circa 6,5 miliarde de lei. Printre bunurile sechestrate sunt imobile, mașini de lux, aeronave, iahturi, imobile, capitaluri sociale și conturi bancare, atât în țară, cât și peste hotare.